Sergiu Tofilat, vicepreședintele Partidului Schimbării, expert în energetică, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz și-a revizuit prognozele privind o posibilă majoarare a tarifului la gaz. Recent, Tofilat spunea că ar exista premise ca până la sfârșitul anului tariful să ajungă la 13 lei, iar ieri expertul a declarat că nu există premize ca tariful la gazele naturale, pentru consumatorii finali, să scadă anul acesta.

„Pentru a reduce tariful anul acesta, Energocom trebuie să ofere un preț cu mult sub 600 de dolari. Având în vedere că la sfârșitul lunii mai Energocom avea încă 150 de milioane de metri cubi de gaz scump, nu văd cum pot furniza acum gaze mai ieftine. În schimb, ne-am putea aștepta la ieftiniri în 2024”, a spus Tofilat la TV8.

Potrivit lui, pe lângă aspectele legat de prețul gazului și cheltuielile de transport ar exista încă un impediment în calea micșorării tarifelor la gaz și asta ține de metotologia ANRE

„ ANRE poate să revizuiască metodologia tarifară, acolo trebuie și un amendament la lege, ca să nu ia în considerare la formarea tarifului și prețul mediu pe anul calendaristic” spunea Tofilat.

În prezent, Moldova achiziționează gaze la un preț mediu de 750 de dolari, iar tariful este 18 lei m3

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE