Ministerul Justiţiei a decis să nu se implice în scandalul creat în cadrul Alianţei Moldova Noastră (AMN), după Congresul din 12 decembrie, se arată în răspunsul la o contestaţie depusă de un grup de membri ai formaţiunii, în frunte cu Veaceslav Untilă.
Orice imixtiune în activitatea internă a partidelor politice este interzisă, iar activitatea partidului poate fi limitată doar prin hotărâre judecătorească şi doar dacă prin acţiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale, se menţionează în răspunsul la contestaţia depusă de 18 membri, inclusiv lideri teritoriali ai AMN. Aceştia au depus o sesizare la Ministerul Justiţiei în care au acuzat încălcări comise în timpul alegerii preşedintelui AMN şi au cerut limitarea activităţii AMN până la soluţionarea problemei.
Prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov a declarat luni, 11 ianuarie într-o conferinţă de presă că în opinia sa, răspunsul Ministerului este unul corect şi a chemat semnatarii să revină la activitatea din cadrul partidului pentru a ajuta la reformarea acestuia. În context el a recunoscut că în partid există probleme şi se simte nevoia unor schimbări. Osipov a menţionat aici rezultatele nesatisfăcătoare la ultimele alegeri, dar şi eficienţa slabă a structurilor interne a AMN.
Solicitat să comenteze răspunsul ministerului, Iurie Colesnic, unul din liderii „disidenţilor” a spus că acesta este unul evaziv şi că instituţia respectivă ar fi trebuit să se implice în soluţionarea acestei probleme, dat fiind că la Congresul AMN a fost încălcat pluralismul politic. Colesnic a spus că cel mai probabil nu vor reveni în partid şi poartă discuţii cu alte formaţiuni politice, dar decizia finală va fi anunţată marţi într-o conferinţă de presă.
La congresul AMN din 12 decembrie s-au iscat neînţelegeri în ce priveşte procedura de alegere a preşedintelui partidului. În semn de protest, Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic, care candidau la această funcţie au părăsit Congresul, urmaţi de circa o sută de delegaţi din cei peste 400 prezenţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE