Tarifele noi la gaze, energia termică şi cea electrică se impun după majorarea preţului de achiziţie a gazelor ruseşti. Precum a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr în cadrul unei conferinţe de presă la începutul anului, în trimestrul I al anului 2010 Moldova va plăti 233 dolari SUA pentru o mie metri cubi de gaze naturale ruseşti.  
Valeriu Lazăr a declarat că scumpirile sunt inevitabile, deoarece majorarea tarifelor de import al gazelor nu poate fi evitată. Ministrul a spus că Guvernul examinează soluţii pentru a atenua efectele majorării asupra păturilor vulnerabile ale populaţiei.   
Amintim că preţul de import al gazelor ruseşti este calculat reieşind din formula specială de calcul a preţurilor la gaze pentru Moldova, aplicată conform contractului încheiat cu concertul Gazprom. În formula dată se ţine cont de dinamica preţurilor la produsele petroliere pe parcursul ultimelor 9 luni, precum şi de majorarea în 2010 a coeficientului pentru Moldova de la 0,8 până la 0,9 din preţul de export al gazelor ruseşti în Europa.
În trimestrul IV al anului 2009 preţul de import al gazelor ruseşti a constituit 192 dolari SUA.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE