Ministerul Afacerilor Externe al Serbiei cere explicaţii autorităţilor Republicii Moldova în legătură cu cazul artistului sârb Goran Bregović, care nu a fost lăsat ieri să între în ţara noastră pentru a participa la un festival la Orheiul Vechi, notează moldpres.md

Potrivit ministrului de Externe din Serbia, Ivica Dacic, o astfel de decizie nu se potriveşte relațiilor tradiționale de prietenie dintre Serbia și Republica Moldova.

„Este o hotărâre care a provocat reacții negative și a fost condamnată de publicul din Serbia”, potrivit lui Dacic, citat de nova.rs.

Cunoscutul artist Goran Bregovici împreună cu membrii trupei sale nu au fost lăsaţi duminică să intre în Republica Moldova, unde urmau să cânte la un festival, deşi aterizaseră pe Aeroportul Internaţional din Chişinău. Artistul a reclamat ulterior că nu i s-a oferit nicio explicație oficială.

Unul din motivele mediatizate este că acesta nu a fost lăsat să intre în țară pentru că susține deschis invazia rusă din Ucraina, precum și anexarea Crimeei de către Rusia.

Goran Bregović, în vârstă de 73 de ani, s-a născut la Sarajevo, în actuala Bosnia-Herţegovina, însă se declară un nostalgic al fostei Iugoslavii. Bregović a susţinut în mod deschis ocuparea Crimeii în 2014, unde a şi concertat în anul următor, precum şi invadarea Ucrainei de către Rusia. Deşi în mesajul transmis moldovenilor el susţine că nu a întâmpinat probleme în alte părţi, artistul are interdicţie de a intra în Ucraina şi în Polonia. Şi autorităţile de la Chişinău au declarat că persoanele publice care fac apel la război, discordie şi ură sunt indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE