În debutul Forumului primarilor care se desfășoară la Chișinău, Președintele Maia Sandu a solicitat Guvernului Republicii Moldova să mărească „simțitor” lefurile primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor locale. Sandu a spus că „nu poți cu salarii derizorii să conduci o localitate spre bunăstare”.

„Ne aflăm într-un moment istoric din evoluția noastră ca stat. În această perioadă, Moldova își definește rolul său în lume. O țară în care oamenii se simt în siguranță, munca e prețuită, iar tinerii au condiții acasă. Misiunea noastră de a deveni stat membru al UE vine să îndeplinească aceste deziderate. Aderarea la UE nu e un obiectiv în sine, ci unica cale prin care putem construi o asemenea țară. Administrația centrală trebuie să-și facă partea lor de responsabilitate, vor fi momente în care nu vom cădea de acord pe un anumit subiect, dar obiectivul trebuie să fie unul simplu - o viață mai bună pentru fiecare locuitori al Moldovei”, a spus Maia Sandu

Ea a vorbit și despre procesul de amalgamare a primăriilor și a dat de înțeles că Moldova nu poate să se dezvolte cu 900 de primării. Președintele a amintit și despre o prevedere a Codului transportului rutier care stabilește expres atribuțiile APL în contextul descentralizării activităților ce țin de transportul rutier în trafic raional și local.

„Așadar, ajutăm primăriile să ofere transport locuitorilor prin faptul că APL-urile vor putea interveni în procesul deschiderii și modificării unei curse noi regulate”, a mai precizat șeful statului, care a mai solicitat Guvernului să lanseze apelul pentru Satul European 2.

„Acum doi ani, am lansat „Satul European” anume pentru că înțelegem cu toții că bugetele locale sunt prea mici pentru proiecte mari. Azi, fiecare a doua localitate vede rezultatele concrete ale acestui proiect. Solicit Guvernului să solicite cât mai curând apelul pentru ”Satul European 2”, a spus Sandu

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE