Un grup de companii din Moldova au prejudiciat sistemul financiar-bancar cu peste 15 milioane de euro, iar o instituție de învățămînt privată a evitat să contabilizeze încasări de peste patru milioane de lei. Acestea sunt rezultatele unor investigații operative ce au inclus 21 de discinderi cu percheziție a Poliției Republicii Moldova la sfîrșitul săptămînii trecute.

În primul caz figurează cinci companii din Republica Moldova care, prin intermediul unor companii off-shore au obținut prin escrocherie credite în valoare de 5,2 milioane de euro și 164 milioane de lei pe care băncile nu le-a putut recupera din cauza gajurilor supraevaluate. În cadrul acestei scheme poliția suspectă de complicitate angajați ai băncilor vizate. La domiciliul acestora și la sediile firmelor implicate în schema frauduloasă au avut loc percheziții.
Bănuiții sunt cercetați penal și riscă de la 8 la 15 ani de pușcărie. De asemenea, a fost deschis un dosar pe unii angajați pentru dobîndirea creditului prij înșelăciune și încălcarea regulelor de creditare.
În cel de-al doilea caz, la un colegiu din capitală administrația nu a contabilizat intrări de peste 4 milioane de lei, prejudiciul minim adus bugetului statului, estimat, este de 900.000 de lei. Instituția dată nu a inclus în contabilitate banii achitați de studenți pentru studii. În urma perchezițiilor efctuate de poliție au fost ridicate registrele contabilității duble. Persoanele bănuite își recunosc vina și colaborează cu poliția.
Bănuiții pe acest caz sunt cercetați penal și riscă închisoare între 8 și 15 ani.
Ambele cazuri sunt investigate de Direcția investigare fraude a Departamentului Poliție.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE