Premierul Vlad Filat, liderul PCRM, Vladimir Voronin și liderul PDM, Marian Lupu sunt cei mai mediatizați lideri politici din mediul online. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de către Asociaţia Obştească Start Moldova și au fost prezentate astăzi, 11 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, anunță Politik.md.

Potrivit organizatorilor, monitorizarea a avut loc în baza cuvintelor cheie prezente în titlul ştirilor în peste 120 de surse online, monitorizate 24 din 24 de ore. Astfel, premierul Vlad Filat a fost mediatizat în 2115 ştiri, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin - în 1921 de apariţii online, iar pe locul trei se clasează preşedintele PDM, Marian Lupu prezent în 790 de ştiri.
Următorul în top vine liderul PL, Mihai Ghimpu, cu 767 de apariţii media, pe locul 5 este situat liderul PSRM, Igor Dodon cu 616 ştiri, pe locul 6 e clasat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă - cu 550 de apariţii online, iar pe locul 7 se plasează preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti - cu 532 de apariţii online.

Datele au fost prezentate de către fondatorul şi directorul Asociaţiei Start Moldova, Lilian Boboc, menționând că proiectul „Top cei mai mediatizaţi lideri politici online” este unul non-profit, care are drept scop transparentizarea procesului politic din Republica Moldova şi a fost realizat de Compania Marketing&PR la comanda organizaţiei Start Moldova.  „Anterior nu exista niciun fel de informaţie publică referitor la prestaţia liderilor politici în mediul online. Noi oferim astăzi, pentru prima dată o informaţie amplă vizavi de evoluţia lor. Sunt prezentate cifre exacte, care nu lasă loc pentru speculaţii. Respectiv, publicul larg are acces la informaţie în timp real, ceea ce face acest proces mult mai obiectiv şi transparent”, a declarat Lilian Boboc.

Referindu-se la partidele politice din țară, cel mai mediatizat online partid este PLDM, având cu 1473 de apariţii. Acesta este urmat de PCRM - cu 1344 de apariţii, apoi PDM - cu 553 de apariţii și PL - cu 536 de apariţii.  Ultimul în top se poziţionează PSRM - cu 431 de apariţii în online. Perioada de monitorizare a fost 1 septembrie-30 noiembrie 2012, iar în vizor au fost 7 lideri politici şi 5 partide politice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE