Sesiunea plenară a Comunității Politice Europene, care se desfășoară astăzi la Bulboaca, a început cu o adresare a președintei țării, Maia Sandu. Șefa statului a accentuat că organizarea evenimentului la 20 de km de granița cu Ucraina „este o expresie clară a solidarității cu Ucraina și poporul ucrainean”.

„Ucrainenii luptă pentru libertate, valori europene și pentru viitorul continentului. Acest summit este o expresie clară a unității, forței și hotărârii de a acționa împreună, ca o familie. Care este miza pentru Europa, ordinea internațională bazată pe reguli, pentru cetățenii noștri. Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze. Noi nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, pentru că o altă țară ia decizia de a-și invada vecinul. Nu putem să spunem poporului că nu există o siguranță în legătură cu aprovizionare a cu energie. Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne forma destinele noastre. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să joace un rol activ în comunitatea politică europeană, să devină membră a Uniunii Europene și să colaboreze pentru a construi o Europă mai puternică. Comunitatea noastră poate să crească și să devină o platformă cheie pentru securitate, pace și pentru Europa”, a declarat șeful statului.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că aderarea Republicii Moldova, a Ucrainei sau Georgiei la UE nu înseamnă extinderea Uniunii Europene, ci revenirea la hotarele ei firești.

„Europa s-a întemeiat pe ideea că oamenii sunt liberi și egali. Suntem aici pentru a reaminti că nu vom permite ca aceste principii să fie contestate sau distruse de cei care cred că ne pot întoarce în cei mai dificili ani ai secolului trecut. Vom fi alături de Ucraina și vom oferi tot sprijinul de care va fi nevoie. Susținem calea pe care Ucraina, Moldova, Georgia, o aleg și munca lor pentru aderarea la UE. Asta nu înseamnă extinderea UE, ci revenirea în hotarele ei”, a spus premierul Italiei, la Summitul CPE.

E timpul deciziilor ferme, nu putem avea îndoieli privind unitatea noastră. Afirmațiile au fost făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul deschiderii sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene (CPE)

„Nu putem avea îndoieli privind unitatea noastră. Aici, în Moldova, nu auzim sirene sau tirurile artileriei ruse, dar nu demult rușii erau convinși că după ce au atacat Ucraina vor putea ajunge și în Moldova. Rusiei îi e teamă de NATO și încearcă să îi înghită doar pe cei care se află în afara spațiului alianței. Ucraina este deschisă și avem un plan pentru pace, vorbim despre importanța NATO. Toate țările europene care au granițe cu Rusia trebuie să se alieze. Ucrainenii care promovează valorile europene cu sânge așteaptă un răspuns la capitolul aderare. În numele soldaților și a poporului ce lupta aș vrea să spun că este vremea deciziilor.  E nevoie de pace în Europa”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a spus că concetățenii săi așteaptă răspunsuri și cu privire la aderarea la NATO, însă aceste răspunsuri nu vin.

Prezența liderilor europeni la Summitul CPE demonstrează nu doar susținerea, dar și angajamentul Uniunii Europene de a ajuta Republica Moldova în parcursul său european. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat la Castelul Mimi, acolo unde se desfășoară ce-a de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene că negocierile privind integrarea Moldovei în Uniunea Europeană ar trebui să înceapă anul acesta.

„Considerăm că negocierile privind integrarea Moldovei ar trebui să înceapă anul acesta. Suntem impresionați de viteza cu care Moldova a răspuns la recomandările Comisiei. Noi vom fi gata atunci când Republica Moldova va fi gata, fiindcă locul Moldovei este în UE ”, a spus Metsola.

Președinta Parlamentului European susține că prezența lideri europeni la summitul arată susținerea Uniunii Europene pentru Moldova și pentru „o comunitate europeană mai largă”.

Oficialul european și-a exprimat bucuria de a fi din nou în Republica Moldova, unde pe 21 mai, 80 de mii de cetățenii au spus ferm că locul Moldovei este în Europa.

Premierul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, a declarat la Summitul Comunității Politice Europene că Moldova este un exemplu de curaj pentru toată Europa, în contextul agresiunii rusești din țara vecină.

„Reuniunea de astăzi din Moldova spune foarte multe. Moldova este vecina Ucrainei și aici amenințarea Rusiei este palpabilă. Rusia vrea să submineze încrederea poporului moldovenesc cu amenințări hibride. Suntem cu toții impresionați de curajul poporului RM, sunteți un exemplu pentru noi toți. Vă mulțumesc că organizați în aceste vremuri dificile această reuniune”, a declarat Mark Rutte.

În deschiderea Summitului, a susținut un discurs și președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis a ținut un discurs la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova. El a declarat că România oferă sprijin necesar pentru reziliența Republicii Moldova pe diferite segmente. „Suntem aici toți pentru Republica Moldova, sprijinul nostru trebuie sa devină mai vizibil pentru cetățenii din Moldova. Ei trebuie sa vadă sprijinul nostru în viața lor de zi cu zi”, a declarat Iohannis.

„Trebuie să fim tot mai conștienți de provocările geostrategice pe care le înfruntă țările precum ar fi Ucraina și Republica Moldova.

Agresiunea militară împotriva Ucrainei e evoluția cea mai perturbată de după războiul rece și e datoria noastră să răspundem acesteia.

Aduc un omagiu și liderilor de la Chișinău care se confruntă cu contracararea amenințărilor hibride și cu reformele necesare integrării. România oferă sprijin necesar pentru reziliența țării pe diferite segmente.

Ma adresez cetățenilor Moldovei - nu sunteți singuri. Suntem aici toți pentru Republica Moldova. Sprijinul nostru trebuie sa devină mai vizibil pentru cetățenii din Moldova. Ei trebuie sa vadă sprijinul nostru în viața lor de zi cu zi”, a declarat Klaus Iohannis.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE