LIVE TEXT: Adunarea Generală a Judecătorilor va pune în discuții oportunitatea amânării alegerii membrilor CSM.

LIVE TEXT: Victoria Sanduța a propus trei puncte la ordinea de zi , să fie amânată alegerea membrilor CSM până la examinarea tuturor contestațiilor, pentru a evita litigii la CEDO, să fie prezentat un raport de activitate al CSM și să fie discutat actuala situație din justiție

LIVE TEXT: Adunarea Generală a Judecătorilor este deliberativă la ea participă 330 de judecători, a declarat Dorel Musteață președintele CSM. Este ales președintele și secretarul Adunării. Anatole Țurcan ales președintele ședinței, iar domnul Gheorghe Balan secretarul Adunării.

Adunarea Generală a Judecătorilor este programată să se desfășoare astăzi 17 martie. Forumul judecătorilor are loc pe fundalul demisiilor a peste 20 de magistrați de la Curtea Supremă de Justiție și de la Curtea de Apel. Principalava problemă este dacă va fi sau nu cvorum, iar în cazul în care Adunarea nu va fi una deliberativă va urma o întrunire repetată așa cum va prevedea legea care încă nu a intrat în vigoare. O altă miză este alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorul Victoria Sanduță scrie că sunt posibile mai  multe scenarii

„1. Să fie numiți 4 judecători în CSM și 1 supleant, din cei 5 care au fost aleși de Comisia Pre-Vetting.

2. Să fie anulate rezultatele prevetingului și să fie alegeri corecte a noilor membri CSM (adică să avem cel puțin 2 candidați pe un loc).

3. Să fie în primul rând discutate și recunoscute problemele din sistemul judecătoresc de către înșiși judecătorii și tot ei să spună cum văd rezolvarea lor.

4. Sistemul judecătoresc să adopte o Declarație de independență față de politic.

5. Nici una din cele de mai sus/alte așteptări”,a scris Victoria Sanduța

Ședința urmează să înceapă la ora 10, iar pe ordinea de zi a Adunării Generale a Judecătorilor este inclus și subiectul alegerii noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, din cei cinci judecători care au trecut procedura de pre-vetting, vor fi selectați patru magistrați. Comisia pre-vetting urmează ulterior să anunțe un nou concurs pentru candidații care vor reprezenta Curțile de Apel și Curtea Supremă de Justiție, deoarece actualii candidați reprezintă doar instanțele de fond.

Precizăm că, noul Consiliu Superior al Magistraturii urmează să fie format din 12 membri: șase din rândul judecătorilor, iar șase non-judecători, aleși de Parlament.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a îndemnat judecătorii să-și asume responsabilitatea și să participe la Adunarea Generală a Judecătorilor, iar în cazul în care judecătorii nu se vor prezenta, Ministerul Justiției va convoca o altă adunare, în decurs de două săptămâni.

Totodată, Parlamentul a adoptat în lectură finală un proiect de lege care simplifică cerințele pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Altfel spus, în cazul în care ședința nu poate fi convocată din cauza expirării mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, acest lucru îl poate face președintele sau președintele interimar al CSM, sau ministrul Justiției. De asemenea, dacă Adunarea Generală a judecătorilor nu va avea loc, din lipsă de cvorum, cea repetată poate fi desfășurată cu participarea a ⅓ dintre judecători.

Ultima Adunare Generală a Judecătorilor s-a desfășurat în septembrie 2019.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE