LIVE TEXT12:00 A treia încercare de a confirma Executivul Găgăuziei. Șeful Adunării Populare de la Comrat, Dmitrii Constantinov a anunțat închiderea ședinței după mai bine de o oră de polemici.

Constantinov a explicat de ce nu a fost numit Executivul Găgăuziei nici din a treia încercare. Potrivit acestuia, problema e în structura Executivului, propusă de bașcan Eugenia Guțul.

Situație tensionată la Comrat. Adunarea Populară din autonomie va efectua încă o tentativă de a susține noua componență a Comitetului Executiv condus de bașcanul Evghenia Guțul.

Aceasta este a doua încercare după ce o săptămână în urmă Adunarea Populară respins propunerea Executivului de a constitui echipa din cauza unor greșeli de procedură.

Conform legislaţiei autonomiei din Găgăuzia, Evghenia Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară după două încercări eşuate de a numi Comitetul Executiv.

Conform articolului 69 al documentului, başcanul „are dreptul de a dizolva anticipat Adunarea Populară a Găgăuziei în cazul în care este imposibilă formarea Comitetului Executiv al Găgăuziei în termen de 45 de zile de la formularea propunerii privind componenţa acesteia sau dacă proiectul de lege privind bugetul Găgăuziei este blocat în termen de două luni. Adunarea Populară poate fi dizolvată după consultarea șefului cu fracțiunile și cu Prezidiul Adunării Populare.

Adunarea Populară poate fi dizolvată numai după respingerea de cel puțin două ori a propunerii șefului privind componența Comitetului Executiv”.

Recent, șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mažejks declara că diplomația europeană va putea începe un dialog atunci când Comitetul Executiv al Evgeniei Huțul va fi aprobat de Adunarea Populară, iar bașkanul va fi acceptat în guvern.

„Cred că acum trebuie să înțelegem cum se vor desfășura evenimentele. Până acum, sunt multe puncte neclare. Nu există birou al bașcanului, bașkanul nu este confirmat ca membru al guvernului Republicii Moldova. Pentru ca dialogul să se dezvolte, trebuie să știm cu cine discutăm. De asemenea,, este important să înțelegem pe cine va reprezenta ea - poporul găgăuz sau fostul partid Shor, condus de persoana condamnată", a spus Janis Mažejks.

Și Președintele Maia Sandu a luat o pauză în ceea ce privește semnarea decretului privind numirea bașcanului Găgăuziei, Eugenia Guțul, ca membru al guvernului. Fostul președinte al Curții Constituționale , Alexandru Tănase a declarat că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, acționează ilegal atunci când nu dorește să semneze un decret privind numirea bașcanului Găgăuziei, Eugenia Guțul, ca membru al guvernului țării.

„Dacă președintele nu este de acord ca bașkanul să fie în guvern, este posibil să se inițieze un proiect de lege care să-l excludă pe bașkan din guvern”, a spus Tănase.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE