Ministru de Externe al Franței, Catherine Colonna, promite suport financiar Moldovei.

„Iarna se apropie. Asta înseamnă că eu anunț contribuția de 300 de mil. de euro pentru a finanța proiecte prin UNHCR și UNICEF.  Prin Agenția Franceză de Dezvoltare noi vom intensifica apropierea R. Moldova de rețeaua europeană de energie. 40 de milioane de euro sunt dedicate în acest sens. Apoi, continuăm să sprijinim mărirea eficienței energetice a clădirilor publice și în plus Agenția Franceză de Dezvoltare va lansa un proiect ce se concentrează pe gestionarea resurselor naturale pentru a combate schimbărilor climatice. Dragi investitori, vom investi în următorii trei ani un total de 200 de mil. de euro”, a menționat diplomatul francez

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susține un discurs la încheierea celei de-a IV-a ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova. Peste 30 de state, dar și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit astăzi la Chișinău.

„Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru ca Moldova să continue și să devină mai puternică. Provocările nu arată niciun semn de slăbire, deși acum suntem mult mai pregătiți și mult mai bine putem să le gestionăm. Moldova apreciază sprijinul dumneavoastră. Moldovenii apreciază sprijinul dumneavoastră. Considerăm ajutorul pe care ni-l oferiți drept cea mai profundă demonstrație a solidarității voastre și dovada că facem parte dintr-o singură familie europeană. La fel de important ca și banii și asistența tehnică pe care ne-o oferiți. În special, aș dori să mulțumesc, în numele tuturor moldovenilor, României, Germaniei și Franței pentru că au susținut Platforma de Sprijin pentru Moldova în urma agresiunii Rusiei în Ucraina.

Avem un cuvânt în română – clacă. Este o tradiție veche în țara noastră – când vecinii sau prietenii se reunesc pentru a se ajuta unii pe alții în sarcini intensive de muncă, cum ar fi recoltarea unei roade sau construirea unei case. Este un proces în care spiritul comunitar iese mult în evidență. Modul în care v-ați reunit pentru noi a fost exact așa – clacă. Această a 4-a Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Moldova a auzit multe în timpul zilei despre planurile noastre de redresare a economiei, atenuarea impactului negativ al războiului de alături și pregătirea pentru aderarea la UE.

De asemenea, vreau să vă spun că, deși provocările rămân serioase, rezistența noastră continuă să se consolideze. În multe privințe, suntem într-o poziție mai bună decât atunci când ne-am întâlnit ultima dată la Paris, acum aproape un an. Suntem mai pregătiți pentru această iarnă. Șantajul energetic al Rusiei a eșuat. Infrastructura noastră este echipată pentru a primi gaze din diverse surse, avem stocate rezerve și un sistem pentru a ușura povara prețurilor ridicate la energie pentru cei vulnerabili. Construim noi linii de electricitate cu România și stabilim obiective ambițioase de investiții în surse regenerabile.

Războiul brutal al Rusiei pe care l-a declanșat asupra Ucrainei a afectat economia noastră. În timp ce inimile noastre sângerează pentru suferințele teribile ale vecinilor noștri ucraineni, Moldova plătește și ea un preț – nu pentru vieți omenești pierdute, ci pentru progrese pierdute. Inflația, care a atins un vârf de aproape 35% anul trecut, a scăzut la sub 10%. Este încă prea sus și prea dureros pentru cetățenii noștri care se luptă, dar se îndreaptă în direcția bună. Agenția de rating de credit, Moody’s, a îmbunătățit perspectivele noastre economice de la negative la stabile. O nouă finanțare este disponibilă pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Reducem birocrația și căutăm noi piețe pentru sectorul nostru privat. Din ce în ce mai multe dintre exporturile noastre se îndreaptă către UE și datorită acordului de liber schimb cu țările EFTA, companiile noastre sunt pregătite pentru noi oportunități comerciale.

Construim apărarea, investim în securitatea cibernetică și învățăm să combatem dezinformarea. Astăzi suntem mult mai abili în a combate atacurile hibride. Sunt recunoscătoare celor dintre voi care contribuiți la aceste eforturi. Moldova își întărește și rezistența democratică și socială. Continuăm să reformăm sistemul de justiție și să facem eforturi pentru a învinge corupția. O parte din acest efort ne-a permis să reducem interferența malignă a oligarhilor – mulți dintre ei intermediari ruși.

În ceea ce privește percepția corupției, măsurată de Transparency International, s-a îmbunătățit cu 24 de locuri în ultimii doi ani, cel mai bun scor din ultimii 10 ani. Pe Rule of Law Index, parte a World Justice Project, am avansat cu 14 locuri din 2020.

Fiecare dintre aceste succese înseamnă o Moldovă mai puternică și speranță. Dar nu ne oprim la aceste câștiguri. Știm că vom fi atacați din nou la alegerile noastre locale de luna viitoare. Rusia și împuterniciții săi încearcă să folosească bani ilegali, introduși ilegal în țara noastră, să cumpere ilegal voturi, să mituiască cetățenii și să corupă democrația noastră. Vom riposta. Noi ripostăm.

Doamnelor și domnilor, deși suntem mai rezistenți, încă nu suntem în măsură să depășim singuri provocările. Pe măsură ce ne îndepărtăm de nevoia de ajutor imediat, ne concentrăm asupra obiectivelor pe termen lung.

Ați auzit astăzi despre planurile noastre de a investi în proiecte majore de infrastructură și de a crește eficiența energetică rezidențială, printre altele. Eficiența energetică rezidențială în termeni practici înseamnă că gospodăriile vor consuma mai puțină energie și vor plăti mai puțin în facturi. Este un pas semnificativ către îmbunătățirea securității energetice și ne va permite să accelerăm tranziția noastră ecologică.

În ultimul an și jumătate, în calitate de țară candidată la aderarea la UE, am muncit din greu pentru a implementa reformele prezentate de Comisia Europeană. În decembrie, la Bruxelles, sperăm că Consiliul European va decide să deschidă negocierile de aderare cu noi. Ne propunem să fim pregătiți să aderăm la Uniunea Europeană până în 2030. Sperăm că și UE va fi pregătită să ne ureze bun venit.

Nu m-am săturat să spun: aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura modalitate de a ne proteja libertatea, pacea și democrația. Dar este și o investiție în securitatea colectivă a Europei.

Doamnelor și domnilor, Moldova ar putea fi o țară mică, dar ne creștem rolul de contributor la securitatea regională. Acum aproximativ o săptămână mi-am expus viziunea pentru asigurarea securității naționale a Republicii Moldova. Acesta include angajamentul de a consolida democrația și de a construi o țară europeană prosperă, precum și de a se asigura că toți cetățenii — și economia noastră — sunt protejați de un sector de securitate modern. Suntem foarte conștienți de îngrijorările investitorilor cu privire la apropierea noastră de războiul Rusiei, dar vreau să subliniez că Moldova nu stă cu mâinile în sân. Lucrăm la agenda noastră de securitate, în cooperare cu partenerii noștri strategici.

Scopul nostru este clar: să protejăm Moldova, să protejăm toți oamenii care trăiesc în Moldova, să ne protejăm democrația, economia, infrastructura, să asigurăm siguranța investițiilor locale și străine. Înțelegem gravitatea provocărilor care ne așteaptă, dar suntem hotărâți în hotărârea noastră de a le depăși, împreună cu tine. Încă credem în tradiția clăcii — toți se unesc pentru a ajuta un vecin. Nu ne vom slăbi hotărârea și știm că nici voi nu o veți face”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE