Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a prezentat astăzi prioritățile pentru anul 2024 ale instituției pe care o conduce. Printre acestea se numără crearea unei rețele de 35 de școli moderne, dotarea și modernizarea instituțiilor de învățământ, sporirea atractivității profesiei de pedagog, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului, obiectivul strategic în învățământul general este creșterea cu cel puțin 25 la sută a ponderii elevilor care ating nivelul minim de competență la testele PISA. „În vederea obținerii acestui obiectiv, MEC urmează să lanseze în luna aprilie Pactul național „Moldova pentru educație” prin care o să invităm întreaga societate, mediul de afaceri, partenerii internaționali, societatea civilă să contribuie la atingerea obiectivului nostru strategic anume prin susținerea proiectului național „Rețeaua școlilor model”, care reprezintă un efort de a crește accesul elevilor în special din mediul rural și din localitățile mici la educație de calitate. În acest sens, vom crea o rețea de 35 de școli moderne”, a afirmat Dan Perciun. Ministrul a adăugat că în cadrul aceluiași proiect vor fi procurate 70 de autobuze noi pentru transportarea elevilor.

Totodată, autoritățile își propun să modifice Codul Educației astfel încât să poată fi acordată o alocație lunară de până la 50 de euro pentru părinții care au copii în școli cu mai puțin de 50 de elevi și care vor alege să-și dea copii la o școala mai mare din apropiere. În același timp, responsabilii caută soluții pentru a putea asigura alimentația gratuită a copiilor care sunt transportați la alte școli. 

O altă prioritate anunțată de ministrul Educației este creșterea atractivității profesiei de pedagog. „Vom continua să atragem atenție deficitului de cadre didactice. În acest an vom dubla numărul de profesori care vor beneficia de recalificări gratuite. Ne propunem să acoperim cheltuielile de recalificare pentru 1600 de cadre didactice. În același timp, vom simplifica procedura de recalificare pentru cadrele didactice. Vrem să creștem până la 500 numărul de absolvenți la pedagogie care aleg anual să meargă să muncească în scoli”, a punctat demnitarul. Acesta a mai precizat că în anul curent vor fi propuse pachete de debirocratizare pentru profesori și pentru educatorii din grădinițe. Totodată, va fi modificat Codul educației, astfel încât să fie oferit un cadru de protecție mai mare pentru profesori.

În acest an, urmează a fi renovate blocurile igienice din 125 de școli, 60 de școli vor primi câte 300 de mii de lei pentru procurarea echipamentelor și dispozitivelor digitale, iar alte 40 de școli vor beneficia de granturi pentru inovare de până la 600 de mii de lei (30 de mii de euro).

Totodată, în opt raioane vor fi aplicate măsuri administrative adiționale la examenul de clasa a IX-a pentru a asigura corectitudinea desfășurării probelor. Mai exact, circa 200 de voluntari se vor deplasa în localitățile vizate în ziua examenelor pentru a monitoriza procesul, iar lucrările vor fi evaluate centralizat. 

Dan Perciun a mai anunțat că urmează a fi pilotată o nouă formulă de finanțare a grădinițelor, în funcție de numărul de copii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE