Bașacanul Găgăuziei Evghenia Guțul acuză autoritățile de la Chișinău că ar pune piedici ca gazul la „preț special” să ajungă în Republica Moldova. Autoritățile nu au reacționat la aceste învinuiri, însă anterior, președintele Maia Sandu, a declarat că promisiunile sateliților Șor sunt falsuri.

Președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Konstantinov a precizat în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile din autonomia găgăuză au identificat o companie din Turcia care este de acord să furnizeze gaze naturale la un preț de 10 lei pentru un metru cub în UTA Găgăuzia, dar și în orașele Orhei și Taraclia. Dmitri Konstantinov susține că autoritățile de la Chișinău nu doresc ca în aceste localități să fie adus gazul turcesc pentru care consumatorii casnici ar putea să achite 10 lei per metru cub.

„Partenerii noștri din Turcia au luat decizia ca să ne furnizeze gaze naturale pentru Găgăuzia. În prezent partenerii noștri doresc să ne furnizeze gaze naturale pentru toată țara. Dar, conducerea noastră a făcut tot posibilul ca să nu putem furniza acest gaz”, a spus Constantinov.

Totodată, primarul în exercițiu de la Orhei, Pavel Verejanu a declarat că a fost amenajat oficiul și de săptămâna viitoare va începe pregătirea contractelor de schimbare a furnizorului la Orhei, ceea ce este corect conform Pachetului trei energetic aprobat de UE .

„La ziua de ieri erau 5500 de cereri depuse la Moldovagaz doar din Găgăuzia”.

Verejanu a refuzat să spună ce cantitate de gaz a cumpărat compania turcă pentru livrarea către Nordgaz.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a spus că „în prezent nu există nici o cerere la companie cu privire la schimbarea furnizorului”.

Anterior, șeful statului, Maia Sandu declarase pentru Jurnal TV că Ilan Șor și sateliții lui spun minciuni și fac promisiuni deșarte pentru a ajunge cu orice scop la putere.

„Eu mă întreb de ce tocmai 10 lei, de ce nu un leu, de ce nu gratis?! Oamenii aceștia nu au nicio limită la făcut promisiuni, o să construiască aeroport, mâine o să construiască aerodrom la Comrat. Sunt minciuni pe care ei nu încetează să le spună și asta iarăși reprezintă o lipsă de respect pentru cetățeni, pentru că așa îi umilesc în fiecare zi cu promisiuni deșarte, cu câțiva bănuți, care tot de la cetățenii R. Moldova i-au furat. Acum încearcă să recaptureze acest stat și fac asta nu pentru că au mare dragoste față de cetățenii Republicii Moldova, dar pentru că vor în continuare să poată fura”, menționa Maia Sandu

Precizăm că disputele între conducerea Găgăuziei și autoritățile centrale ale Republicii Moldova, cu privire la pretinsul gaz ieftin promis de Șor și echipa sa, au început pe 31 octombrie, cu câteva zile înainte de alegerile locale din 5 noiembrie, când Evghenia Guțul a anunțat despre semnarea unui contract în acest sens.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat că așa-numitul contract publicat de Evghenia Guțul ar fi un fals, menționând că una dintre companiile care figurează în actele prezentate de bașcan ar fi negat că a semnat un astfel de contract.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE