Procuratura Generală a emis un comunicat de presă despre decizia CSM privind percheziționarea și posibila reținere a patru judecători. Potrivt unor surse media, la moment se fac percheziții în birourule a doi judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul în sectorul Buiucani al capitalei

La data de 14 noiembrie 2023, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis cele 4 sesizări ale Procurorul General interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor judecători, cercetați penal de către Procuratura Anticorupție.

În primul caz, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență (art. 324 alin.(3) lit.a), art. 326 alin.(1), art. 326 alin.(11), art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal). Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență (art. 42 alin.(5), art. 326 alin.(11), art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal) și, respectiv, trafic de influență (art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal), a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală.

Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă (art. 325 alin.(3) lit.a1) din Codul penal), fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

În rezultat, după eliberarea acordului CSM, Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție efectuează percheziții în birourile, automobilele și domiciliile judecătorilor.

Presa scrie că ar fi vorba de judecătorii Alexandru Gafton, Mihail Diaconu Ghenadie Morozan, Radu Grecu Valentina Garabagiu, Garri Bivol (soțul Valentinei Garabagiu)

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE