Susținerea financiară externă care a venit în bugetul Republicii Moldova pe parcursul anului 2023 a costat Banca Națională milioane de lei, ceea ce a și dus la reducerea capitalului sub limita stabilită de lege de 4%, a explicat într-o conferință de presă guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Am ajuns în această situație deoarece Guvernul a ales să se concentreze prea mult pe finanțarea externă în bugetul anului curent. Acești bani ajungeau la Ministerul de Finanțe, iar apoi, prin intermediul rezervelor, la BNM. În schimb, noi emiteam lei, generând un exces de lichidități în piață. Sterilizarea acestui exces, în condițiile politicii monetare restrictive, a devenit costisitoare și a contribuit la decapitalizarea BNM ”, a punctat Armașu, notează realitatea.md

Guvernatorul a subliniat că lecția învățată, este că finanțarea deficitului trebuie să fie echilibrată între sursele externe și interne, chiar dacă costurile financiare pot fi mai ridicate în cazul finanțării interne. Un echilibru corect asigură evitarea sterilizării costisitoare și menținerea nivelului minim de capital.

„Discutăm cu Guvernul despre necesitatea unei finanțări a deficitului mai echilibrate, pentru a evita dezechilibrele și a crește previzibilitatea fluxului de numerar. O finanțare mai echilibrată va contribui la evitarea reținerii plăților pentru economie, oferind astfel beneficii Ministerului Finanțelor”, a concluzionat Octavian Armașu.

Reamintim că, în anul curent, deficitul bugetar constituie 10,8 miliarde lei, de 3 ori mai mare față de anul trecut (în 2022 deficitul bugetar în luna august era 3,8 miliarde lei). În 2023, statul s-a împrumutat pe intern cu 6,7 miliarde lei, dobânda medie ponderată fiind de 11%. Pe extern cu 1,6 miliarde lei, iar dobânda medie ponderată fiind de 1,5%

Recent, Banca Naţională a Moldovei a înaintat un demers public către Guvern unde insistă asupra „capitalizării BNM în contextul înregistrării unui nivel al capitalului statutar al BNM sub 4% din totalul obligațiunilor monetare”. Guvernul Recean va trebui să găsească şi să aloce până la finele acestui an suma de 396,15 milioane lei pentru a suplini capitalul BNM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE