Principala problemă care a fost abordată la întrunire a fost legată de verificarea listelor alegătorilor şi organizarea secţiilor de vot pentru cetăţenii care lucrează peste hotare.
“Fraudele de la ultimele alegeri s-au comis din cauza acestor liste electorale”, a ţinut să precizeze Corina Fusu, membru al Partidului Liberal. Aceasta a mai propus revenirea la practica aplicării ştampilei votat“ pe buletinele de vot.
Eugen Ştirbu, nu a fost de acord cu această idee. “Chiar misiunea OSCE ne-a recomandat să excludem această practică pentru că există riscul divulgării votului secret la introducerea în urnă”, a mai spus Ştirbu. Acelaşi argument a fost adus referitor la propunerea membrului CEC, Vasile Gafton, de a instala urne de vot transparente. “Nu se acceptă urnele transparente pentru că se divulgă secretul de vot şi aceste urne sunt costisitoare. Acum doi ani, o urnă costa 110$”, a explicat Ştirbu.
Preşedintele CEC a mai informat reprezentanţii fracţiunilor politice că de săptămâna viitoare va cere responsabililor din cadrul primăriilor să verifice listele electorale şi să le prezinte la CEC. Despre persoanele care vor figura pe listă, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a precizat că trebuie să fie prezente „persoanele care au împlinit 18 ani de la ultimele alegeri şi persoanele care au viză de reşedinţă, iar persoanele decedate trebuie să fie excluse din liste”, a mai spus Ciocan.
Referitor la organizarea de secţii de vot suplimentare pentru persoanele din afara ţării, Ştirbu a declarat că este dificilă această procedură, deoarece Codul Electoral prevede organizarea secţiilor de vot peste hotare, doar pe teritoriul secţiilor consulare.
De altă părere a fost Vasile Gafton, care a venit imediat cu soluţii la această problemă. „Ar trebui ca Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) să închirieze din timp spaţii necesare deschiderii unor secţii de votare peste hotare, iar din comisie să facă parte membri ai MAE şi ai partidelor politice”, a spus Gafton.
Potrivit Codului Electoral, alegerile trebuie să fie organizate la cel mult 45 de zile de la stabilirea datei de către preşedintele ţării. La 10 iunie, urmează să fie numită echipa cabinetului de miniştri şi să se stabilească ziua alegerilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE