Cu siguranţă fiecare din noi îşi doreşte să cunoască mai bine oamenii din jur. Şi nu doar superficial, dar să posede o “armă secretă” prin care să privească dincolo de aparenţe. Cum citim personalitatea din postura, gestica, mimica şi alţi „indicii” ai unui om, la fel putem afla  personalitatea acestuia analizând scrisul său.
“Nu există doi oameni la fel pe acest pământ. La fel cum fiecare din noi are o voce diferită, amprente digitale diferite sau aspect fizic diferit, la fel fiecare din noi are un scris de mână diferit de al oricărui alt om”, susţine Ionuţ Ciurea, promotor al analizei grafologice.
Ştiinţa scrisului apare sub numele de grafologie. Ceea ce-mi place cel mai mult în analiza grafologică, este faptul că nu contează cine este autorul scrisului. Eşti liber să faci o analiză indiferent de vârstă, sex, religie sau naţionalitate, statutul sau poziţia social. Analiza Grafologică, este o metodă de descoperire a personalităţii prin oferirea unei imagini ample asupra vieţii psihice şi comportamentale a persoanei.
Prin scrisul de mână unic al fiecărui individ este uşor să identifici trăsături de personalitate, emoţiile, trăsături intelectuale, procese de gândire, energie fizică şi psihică. Pare incredibil, dar specialiştii susţin că, un bun analist grafolog poate depista la o primă vedere aproximativ 100 de trăsături de personalitate în doar 15 minute.
Hm... adevărat e că, o inscripţie ne poate vorbi atât de mult despre o persoană?
Sigur, pentru că mâinile noastre sunt conduse directe de creier şi de sistemul nervos central. De aceea, felul în care scrii îţi dezvăluie tipul de personalitate, temperamentul, care este prevăzută genetic. În acelaşi caz, scrisul reacţionează foarte sensibil la trăirile sentimentelor. Căci, mişcările noastre sufleteşti sunt însoţite de tensiunea musculară inconştientă. Astfel, „pierdem pe degete” gândurile şi sentimentele noastre.
Pe parcursul ultimilor ani, specialiştii în grafologie sunt solicitaţi tot mai mult în business. Ei sunt implicaţi în procesul de recrutare, analiza autobiografiei, cererii şi oricărui alt document scris de mână. Această procedură ajută la cunoaşterea loialităţii personalului şi identificarea persoanelor „periculoase” pentru organizaţie. În fine, grafologii pot aprecia caracterul persoanelor cu care urmează să construieşti o relaţie de afaceri, în cazul în care informaţia lipseşte, cu excepţia semnăturii lor personale. Grafologia oferă posibilitatea de a crea portretul psihologic al omului analizând doar iscălitura, după modul de a scrie litere, cuvinte şi după poziţionarea semnăturii.
În Franţa, de multe ori, la angajare este utilizată analiza grafologică a biografiei. În Israel, analizei grafologice sunt supuşi, în mod obligatoriu, toţi funcţionarii de stat. În Olanda şi Anglia concluzia grafologului este obligatorie pentru noii angajaţi. Germanii şi-au format deprinderea de a apela la grafologi înainte de căsătorie.
Semnătura te poate da uşor de gol
Semnătura este individualizarea, care are loc prin intermediul cuvintelor familiarizate. Pare a fi doar un mic semn comun tuturor persoanelor, care confirmă identitatea. Dar, de fapt, ea ascunde  adevărata personalitate a unui om. Pe lângă faptul că ea te identifică şi reuşeşte să te facă cunoscut printr-un cuvânt drag, precum este numele, semnătura reflectează lumea interioară a fiecăruia asemenea unei oglinzi.
Declaraţie periculoasă
În jurul anilor 2005-2006, potrivit revistei americane „Time”, serviciile secrete israeliene au prezentat specialiştilor de grafologie semnătura lui Saddam Hussein, fără a prezenta numele autorului. Concluzia specialiştilor a fost: autorul suferă de mania grandorii cu simptome bine pronunţate de paranoia. Hussein, însuşi, a declarat în mod repetat că obiectul de cult al său a fost regele babilonian Nabucodonosor, care, în 587 î.Hr., a distrus Ierusalimul şi a ţinut în captivitate mulţi ani locuitorii.
Cum depistăm primele trăsături ale personalităţii
Semnătura poate fi de mai multe feluri şi modificată pe parcursul vieţii. Ea poate include nume de familie, prenume sau şi una şi alta. Grafologii susţin că în cazul în care semnătura conţine doar numele de familie, acesta ne vorbeşte despre ataşamentul profund faţă de familie şi valorile familiale. În cazul în care accentul se pune pe prenume, se poate trăda nevoia de a atrage atenţia asupra propriei persoane sau dorinţa de recunoaştere a meritelor personale. Al treilea tip de semnătură, în care se combină numele de familie cu prenumele, ascunde personalităţi pragmatice şi realiste, scopul cărora este reuşita atât pe plan profesional, cât şi pe plan social sau personal:
- semnătura simplă şi citeaţă indică un spirit sincer;   
- semnătura oblică indică o persoană cu valori bine definite, cu simţul realităţii, iar cea cu întorsături – un tip fără valoare;
-  semnătura neciteaţă exprimă un om ascuns, iar cea “deosebită” – o persoană care-şi face multe iluzii;
- direcţionarea în sus a semnăturii denotă o personalitate, a cărei acţiuni sunt centrate spre viitor şi spre lucrurile inedite, pe care le aduce acesta;
- semnătura orientată în jos denotă o persoană care trăieşte în trecut, orientată spre ceea ce au avut loc;
- semnarea numelui în linie dreaptă, fără înclinaţii, caracterizează persoane realiste şi practice, care trăiesc pentru a se bucura de tot ceea ce aduce prezentul.
Dimensiunea caracterelor scrise
În cazul în care caracterele din semnătură sunt mai mici – persoana este schimbătoare, dependentă de ceilalţi şi de împrejurări, dorind să se evidenţieze din cauza lipsei de încredere în sine.
Prenumele scris cu litere mai mari decât restul cuvintelor scrise de acelaşi autor indică o personalitate narcisistă, care priveşte totul prin prisma intereselor şi a sentimentelor personale.
Atunci, când literele au aceeaşi mărime ca restul literelor scrise – persoana este calmă, sinceră şi stabilă.
Despre ce caracteristici ne vorbesc semnele de la sfârşitul semnăturii?
Punctul după semnătură indică o persoană interiorizată, circumspectă peste măsură, se stăruie să evită evenimentele în loc să le trăiască. Linia de la sfârşitul semnăturii este lipsa de încredere atât în sine, cât şi în cei din jur. În general, semnătura care se finalizează în linie şi punct, trădează o persoană impulsivă, agitată, cu tendinţe spre agresivitate.
Parafa indică spre un om interiorizat, ce întâmpină dificultăţi în comunicare. Parafa în formă de tirbuşon indică un spirit sensibil, cea sub forma unui nod de cravată denotă un spirit diplomatic, ce dă dovadă de putere de convingere în relaţiile cu ceilalţi.
Parafa în forma unui mic cârlig este amprenta unui om mândru, însă parafa cu întoarcere fără buclă trădează o persoană rea şi răzbunătoare.
Apropo, scrisul se schimbă odată cu timpul
Dacă depunem efort pentru a schimba semnătura, pentru a o face mai  frumoasă, oricum nu vom scăpa de propriul stil. Îmi amintesc foarte bine timpul când eram copilă, încercam să fac o semnătură cât mai frumoasă şi cursivă, ceea ce nu-mi reuşea. Am crescut. Privesc în primul meu paşaport, eliberat cu zece ani în urmă – de atunci nu am intervenit cu nici o schimbare, privesc... şi îmi dau bine seama că conţinutul a rămas acelaşi, dar forma diferă total. Încerc să emit aceeaşi, însă este imposibil. Şi ceea ce este interesant – deşi este greu de sesizat, dar omul niciodată nu semnează de două ori la fel. Modul semnării este unic şi se modifică în dependenţă de vârstă, de starea noastră afectivă şi de circumstanţele în care ne aflăm la moment.
Drept exemplu, vă prezint o imagine în care este redată semnătura lui Napoleon şi evoluţia acesteia în dependenţă de perioadele vieţii pe care le-a trăit.
 
 
 
 
 
Analiză grafologică a semnăturilor din imagine:
1. Modestă, încrezut în sine.
2. Puternică, dar precaută.
3. Cu o marea putere de voinţă.
4. Prudentă, modestă.
5. Determinată, tendinţa de a se supăra mai repede.
6. Mulţumită de viaţă.
7. Cu un bun temperament.
8. Subtilă, obosită, plictisită.
9. Simulantă.
10. Arogantă şi răutăcioasă.
11 Fericită, cu temperament bun.
12. Tendinţa de a fi bătăuş.
13  Energie fizică enormă, grosolănie.
14. Înşelăciune combinată cu abilităţi.
15. Vicleană.
16. Tendinţe criminale.
17. Descurcăreaţă, în special în domeniul specializării.
18. Capacitate artistică şi muzicală.
19. Stare nervoasă şi anxietate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE