Oficialii de la Chişinău au început negocierile privind semnarea Acordului de Asociere, vineri, 16 octombrie. În acest sens, Carl Bildt, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, ţara care deţine preşedinţia Uniunii Europene, s-a întâlnit astăzi cu premierul Vlad Filat, cu preşedintele legislativului, Mihai Ghimpu şi cu liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.
“Integrarea Europeană este prioritatea numărul unu a Guvernului. Din acest motiv am convenit să începem imediat negocierile acordului de colaborare cu UE”, a precizat Vlad Filat în cadrul unei conferinţe comune cu Carl Bildt, desfăşurată vineri, 16 octombrie.
Carl Bildt nu a putut preciza când va putea fi semnat Acordul. “Este devreme să vorbim despre termenii în care va fi semnat acest Acord. Negocierile vor dura ceva timp, dar nu ştim cât exact”.
Cert este că în cadrul discuţiilor dintre oficialii europeni şi liderii politici de la Chişinău vor fi examinate obiectivele prioritare privind negocierile noului Acord de asociere, lansarea discuţiilor referitoare la liberalizarea regimului de vize cu UE şi negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat.
Totodată, pe agenda discuţiilor se află şi examinarea posibilităţilor acordării de asistenţă financiară din partea instituţiilor europene în vederea depăşirii crizei economice în Republica Moldova.
“Aţi moştenit o situaţie economică foarte dificilă. Acest lucru solicită măsuri urgente din partea Guvernului. Dar pot să vă asigur că UE şi instituţiile europene sunt aici pentru a vă ajuta. Sper că acordul cu FMI va deschide calea unor noi resurse financiare considerabile”, a mai spus Carl Bildt.
Despre întâlnirea sa cu Vladimir Voronin, la care presa nu a avut acces, Bildt a precizat că “aşa cum anul trecut m-am întâlnit cu liderii partidelor de opoziţie, aşa am procedat şi acum cu liderul celui mai mare partid din opoziţie. L-am informat pe domnul Voronin despre noul Acord şi despre necesitatea de a semna cât mai curând acordul cu FMI”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE