Jurnaliştii de la fostele posturi publice municipale de radio şi TV – Antena C şi Euro TV solicită noii guvernări constituirea unei comisii în vederea elucidării plenare a cazului de privatizare a celor două instituţii pe care ei o consideră abuzivă şi ilegală.
O parte a fostului colectiv al Antenei C, care în aceste zile a împlinit 11 ani de la fondare, a organizat luni, 4 octombrie o conferinţă de presă în care a anunţat că în curând vor depune o solicitare în adresa Parlamentului şi Guvernului în vederea instituirii unei comisii pentru reexaminarea cazului de privatizare şi elucidării plenare a cazului pentru a evita condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Fostul director al Antenei C, Vasile State a reamintit că cele două instituţii au fost privatizate în urma adoptării Codului Audiovizualului, care nu permite activitatea posturilor radio şi TV fondate de autorităţile locale. „De fapt, legea s-a făcut doar pentru a scăpa de posturile care nu se aflau sub controlul puterii. Dacă nu au putut supune controlului, atunci au cumpărat”, a declarat State. Angajaţii au fost daţi afară, dar nu au renunţat la victorie şi sunt convinşi că în condiţiile noilor realităţi politice pot obţine revederea procedurii legale, care s-a desfăşurat cu grave încălcări, a declarat el.
Ex-vicedirectorul Antenei C, Ecaterina Stratan a declarat că angajaţii au trecut prin toate instanţele naţionale, unde nu au obţinut câştig de cauză, iar în septembrie 2008 au depus dosarul la CEDO şi au fost informaţi că dosarul a fost pus pe rol. „Noua guvernare a declarat că legea va fi pusă în capul mesei şi sperăm să se ţină de cuvânt”, a declarat ea.
Însă, conferinţa de presă din faţa sediului Antenei C nu s-a desfăşurat fără incidente. În timpul acesteia, actualul director al instituţiei, Sandu Sâtnic a ieşit afară şi a acuzat jurnaliştii că desfăşoară o acţiune ilegală, pusă la cale de Alianţa pentru Integrare Europeană, pe care a învinuit-o de intimidare a „presei libere”.
Amintim că Antena C şi Euro TV au fost privatizate la începutul anului 2007, după un scandal care a bulversat opinia publică de la Chişinău. Privatizarea a fost dispusă de Consiliul municipal Chişinău, cu votul majorităţii de atunci, formată din comunişti şi creştin-democraţi. Angajaţii celor două instituţii au protestat vehement, refuzând să se supună deciziei, pe care o considerau ilegală, iar cei de la Antena C au fost scoşi cu forţa afară, într-o noapte, după ce poliţia a anunţat că a primit un apel telefonic în care se spunea că în instituţie a fost plasată o bombă. Exact sub acelaşi motiv au fost scoşi afară din casa radio, jurnaliştii protestatari de la Teleradio-Moldova, în august 2004.