Peste 800.000 de salariaţi din administraţia publică, sănătate şi învăţământ şi-au încetat astăzi, 5 octombrie activitatea, astfel încât copiii nu vor merge la lecţii, spitalele nu vor face internări decât în regim de urgenţă, iar vămile, ghişeele caselor de pensii ori ale primăriilor vor fi închise. Greva de astăzi va fi urmată de proteste de stradă programate să aibă loc, miercuri, la București.
Potrivit preşedintelui SED LEX, Vasile Marica, greva de astăzi este cea mai mare grevă generală din istoria României moderne. "Din administraţie vor participa la greva generală peste 85.000 de persoane, care sunt afiliate la SED LEX", a declarat Marica pentru NewsIn.
Aproximativ 120.000 de salariaţi din sănătate vor intra în grevă. Spitalele nu vor face internări pentru cazurile curente, iar urgenţele vor fi probabil asigurate de medicii care nu sunt membri ai SANITAS, conform preşedintelui SANITAS, Marius Petcu.
Poliţiştii vor lucra astăzi, însă cu banderole albe pe mână, a anunţat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Paraschiv Toader.
"Nu se va lucra în nicio instituţie bugetară, singurii care îşi vor îndeplini sarcinile de serviciu sunt poliţiştii şi cadrele medicale din cadrul serviciilor de urgenţă, care, prin lege, nu îşi pot întrerupe activitatea. Ei vor purta o banderolă albă pe braţ în semn de protest”, a precizat pentru NewsIn preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Elevii care vor veni, astăzi, la şcoală vor fi supravegheaţi, la fel se va întâmpla şi în creşe şi internate, unde se va asigura şi masa zilnică. Cu toate acestea, profesorii şi-au anunţat elevii, încă de vineri, să nu se prezinte luni la şcoală. Vor fi supravegheaţi în acelaşi mod şi deţinuţii din penitenciare, iar in spitale nu vor fi primiţi pacienţi noi la tratament sau investigaţii.
Sindicatele care fac parte din Alianţa Bugetarilor numără peste 800.000 de membri din cei aproximativ 1,4 milioane de bugetari din România. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor angajaţilor din sistemul bugetar odată cu intrarea în vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea în concediu neplătit timp de 10 zile a salariaţilor din domeniul public în perioada octombrie - decembrie 2009 şi de concedierea unui număr mare de salariaţi anunţată pentru anul 2010, se arată într-un comunicat emis de Alianţa Bugetarilor.