Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, șeful diplomației britanice James Cleverly s-a întâlnit cu omologul său moldovean, ministrul de externe, Nicu Popescu, oficialul englez a fost primit și de șeful statului Maia Sandu.

În pofida Brexitului, Marea Britanie rămâne a fi o putere economică și militară la nivel continental. A ieșit din UE, dar a rămas în NATO și joacă un rol crucial în arhitectura de securitate europeană în contextul războiului din Ucraina.

Marea Britanie va continua să ajute militar Ucraina, pentru că aceasta ar fi cea mai bună modalitate de a proteja R. Moldova de o potențială invazie a Rusiei, a spus, la Chișinău, ministrul britanic de Externe, James Cleverly.

Guvernul Regatului Unit a anunțat că va oferi finanțare suplimentară de 10 milioane de lire sterline pentru a întări reziliența R. Moldova. Banii vor fi folosiți pentru reformele economice și de guvernare, inclusiv pentru sectorul energetic, notează europalibera.org

Întrebat  dacă Marea Britanie intenționează să ofere și ajutor militar Republicii Moldova, șeful diplomației britanice a răspuns că amenințările directe la adresa R. Moldova s-au redus în ultima perioadă, iar înarmarea Ucrainei rămâne o prioritate a Occidentului.

„Una dintre cele mai bune metode de a ajuta să protejăm fizic R. Moldova este de a asigura că ucrainenii sunt capabili să se apere de atacurile ruse. Dar R. Moldova este expusă amenințărilor hibride, directe și imediate, tocmai de aceea noi acordăm asistență tehnică, ajutăm în domeniul anticorupție, oferim ajutor împotriva atacurilor cibernetice”, a precizat Cleverly.

În declarațiile pentru presă, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a subliniat că R. Moldova „este în afara oricărui pericol de ordin militar”, dar a vorbit despre încercări de destabilizare și a mulțumit britanicilor pentru că au sancționat anterior „fugari moldoveni”.

„Subliniem faptul că unii din acești fugari încearcă să aducă violența pe străzile noastre, încearcă să destabilizeze R. Moldova și încearcă să o împingă într-o stare foarte periculoasă. Lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a asigura că R. Moldova rămâne într-o stare de calm și pace”, a precizat Popescu.

El a mai spus că „prin sprijinul puternic pe care îl primim din partea Regatului Unit, progresăm în procesul nostru de modernizare și aderare la UE, în ciuda provocărilor”

De asemenea, oficialii au discutat despre stimularea comerţului, Regatul Unit aflându-se între primii 10 parteneri economici ai Republicii Moldova.

„Ne propunem să liberalizam tarifele de export pentru mai multe exporturi moldoveneşti în Marea Britanie: mere, prune, struguri, cireşe, suc, tomate şi usturoi. Avem un parteneriat puternic în domeniile IT, telecomunicaţii şi industriile creative şi ne dorim să-l extindem și către industria constructoare de mașini, cea electronică, a energiei regenerabile, fintech și turism.” – a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Totodată, oficialii au discutat despre promovarea și semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor şi reducerea tarifelor la roaming, ceea ce va aduce beneficii pentru diaspora noastră.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE