Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, erou al Revoluţiei portocalii a cărui popularitate a scăzut drastic ulterior, a afirmat sâmbătă, 18 iulie, că va câştiga alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 17 ianuarie.
“Declar oficial că voi participa la alegerile prezidenţiale din 2010. Şi, ceea ce este şi mai important, le vom câştiga împreună, aşa cum am câştigat în 2002 (alegerile legislative) şi în 2004, în urma Revoluţiei portocalii”, a spus Iuşcenko înainte de a începe escaladarea, alături de susţinătorii săi, a celui mai înalt vârf muntos al ţării, Goverla. “Culmea noastră se află în faţa noastră şi trebuie să o atingem”, a adăugat el.
Şeful statului, a cărui popularitate a fost erodată de crizele politice repetate şi de deterioarea situaţiei economice, nu are, practic, şanse să fie reales, ultimul sondaj al Institutului internaţional de sociologie de la Kiev creditându-l cu numai 2,3% din intenţiile de vot.
Fostul premier Viktor Ianukovici, considerat prorus şi care a fost adversar al lui Iuşcenko la alegerile prezidenţiale din 2004, este plasat cel mai bine în sondaje, cu 23,4% din sufragii.
Actualul premier Iulia Timoşenko, fostă aliată a lui Iuşcenko devenită ulterior principalul său rival politic, beneficiază de 14,5% din intenţiile de vot, potrivit aceluiaşi sondaj.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE