Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a venit cu un raport în plenul Parlamentului, informează Politik.md. Asta după ce socialiștii au cerut explicații cu privire la refuzul CEC de a înregistra cele 400 de mii de semnături privind desfășurarea unui Referendum.
Președintele CEC a făcut referință la prevederile constituționale, care stipulează că smenăturile trebuie să fie nu mai puține de 20 de mii per unitatea administrativ teritorială de nivelul II, fapt ce nu a fost întrunit de către colectorii de semnături pentru referendum.
„Noi am ajuns la concluzia că acel grup de inițiativă, care a fost supus și trainingurilor precum și li s-a oferit și ghiduri informaționale, au comis acele erori. Dar grupul de inițiativă și-a dispersat forțele în diferite raioane. Asupra CEC-ului s-a produs un atac frontal cu informații manipulatorii, iar încrederea în această instituție va trebui să fie restabilită de către următorii. Dacă va fi necesar – voi merge în instanța de judecată pentru a-mi argumenta poziția. Dacă nu vă plac – poftim demiteți-mă eu voi pleca cu capul sus”, a declarat Iurie Ciocan pe o tonalitate nervoasă.
Deputatul socialist, Igor Bolea a cerut socoteală pentru faptul că deși erau necesare 200 de mii de semnături, au fost aduse peste 400 de mii. „Dvs ați verificat lista de semnături? De ce CEC a respins semnăturile?”, l-a întrebat Bolea. Iurie Ciocan a spus că în acest sens CEC a fost nevoit să respecte Constituția.
Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu a menționat că CEC trebuia să verifice și cheltuielile pe care le-au suportat organizatorii. Președintele Comisiei Electorale a menționat că în acest sens, colectorii de semnături au anunțat CEC că băncile au refuzat să le deschidă conturi bancare, de aceea au fost raportate zero cheltuieli.
Liberal-democratul Valeriu Ghilețchi a cerut să fie clarificată chestiunea ce ține de vârsta candidatului, care poate pretinde la funcția de președinte. Iurie Ciocan a spus că acest lucru nu a fost clarificat deocamdată și urmează să fie specificat de către autorități.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE