Proiectul Politicii bugetar-fiscale a fost discutată astăzi de mai bine de patru ore. Asta pentru că acest proiect a fost dur criticat de către opoziție, care a acuzat partidele de la guvernare de faptul că impun o politică prea dură față de agenții economici, dar și față de cetățeni.
Opoziția liberal-democrată și cea socialistă, dar și comuniștii s-au arătat indignați de faptul că sunt incluse taxe prea dure pentru automobile, scumpirea vinietei pentru un termen mai mare de o lună, taxe pentru locuințele mai mari de 120 metri pătrați, dar și alte taxe cu privire la venit.
Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc susține că taxele de lux trebuie introduse, dar nu în modul expus în prezent. „Ele vor afecta o categorie mult mai mare de cetățeni. Va afecta clasa medie de populație și noi nu vom susține această politică. Sa vedem cu ce vor veni în lectura a doua. Atunci când în comisie se întreabă de ce nu s-au luat măsuri de redresare, se menționează lipsa de timp. Întotdeauna ei nu au timp”, i-a criticat Pistrinciuc.
Cu obiecții a venit și comunistul Oleg Reidman, care a subliniat că acest proiect va afecta atât populația, cât și agenții economici, îndeosebi producătorii de articole din tutun.  
Potrivit politicii fiscale, moldovenii urmează să achite, din noiembrie 2016, un impozit pe avere de 0,8%, dacă acesta este mai mare de 120 de metri pătraţi şi valorează mai mult de 1,5 milioane de lei. Impozitul funciar pentru terenurile agricole se va majora cu 15%. 
Pentru anul curent, se majorează accizele la produsele petroliere cu 11,4% față de anul trecut, la băuturi alcoolice, bijuterii şi ţigări, autoturisme, articole de tutun şi înlocuitori de tutun cu circa 10,5%. Totodată, se prevede micşorarea cotei accizului la cidru de mere şi pere în valoare de 2,38 lei pentru un litru.  
Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu votul majorității deputaților prezenți în sală. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE