Primarul capitalei, Ion Ceban vrea Guvernul să lase în bugetul capitalei 50% din acumulările la bugetul de stat. Solicitarea primarului survine după o reducere a finanțării unor cheltuieli legat de educație pentru grupele pregătitoare în școlile din Chișinău. Ion Ceban a declarat că va lansa o petiție publică prin care se va cere ca 50 la sută din contribuțiile Capitalei la Bugetul de Stat să rămână în municipiul Chișinău. Anterior Ceban a anunțat că va ataca în instanța de judecată guvernul și parlamentul, pentru faptul că obligă APL-urile să finanțeze diferite capitole de cheltuieli din buget neavând acoperire financiară. De cealaltă parte, reprezentanții PAS susțin că Executivul a majorat, deja, suma transferurilor către bugetul municipal, iar învinuirile edilului sunt nefondate.

Potrivit primarului Ceban, orașul Chișinău virează în Bugetul de Stat 23 de miliarde de lei, dar primește înapoi 2,8 miliardei de lei. Edilul susține că din restul banilor se acoperă o bună parte din capitolul de cheltuieli din Bugetul de Stat, inclusiv majorările de salariu pentru miniștrii.

„Eu cred că este corect să rămână măcar 50% pentru chișinăuieni din banii pe care ei îi contribuie, iar cealaltă jumătate să se ducă pentru menținerea situației în Republica Moldova. Vom lansa săptămâna viitoare o petiție în acest sens, prin care chem locuitorii orașului să susțină această inițiativă, care ulterior să devină proiect de lege. Să terminăm cu abordările discriminatorii, când mun. Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei în bugetul național, însă înapoi revin 2,8 miliarde, adică doar 13 la sută”, a declarat Ion Ceban.

Reacția partidului de guvernământ a venit imediat. Deputatul PAS, Radu Marian a declarat că Guvernul deja a virat către bugetul capitalei 3, 8 miliarde de lei, iar edilul încearcă să acopere cu artificii politice dezastrul în care se află bugetul municipal. Potrivit parlamentarului, convocarea Consiliului Municipal Chișinău ar soluționa problema bugetului municipal care urma să fie aprobat încă la sfârșitul lunii decembrie.

„Datoriile la credite ale Primăriei și cheltuielile electorale, i-au dat de gol, și acum Ceban dă vina pe Guvern, chiar dacă e absolut ilogic, pentru că Executivul a majorat transferurile destinate pentru 2024 Chișinăului, la 3.8 miliarde lei. Soluția în situația dată este ca Ion Ceban și consilierii lui să lase lenea și să vină la ședințele Consiliului Municipal ca să aloce banii necesari”, a declarat Radu Marian

Amintim că zilele trecute primarul Capitalei, Ion Ceban a menționat că proiectul bugetului municipal pentru 2024 va fi prezentat după ce vor avea loc consultări în privința taxelor locale, proces care a fost extins până pe 19 ianuarie. În 2022 bugetul municipal a fost aprobat pe 27 decembrie.

Potrivit legii Bugetului de Stat pe 2024, statul a redus cu 356 de milioane de lei finanțarea pentru educație.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE