Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, se arată indignat de faptul că oamenii de afaceri din Transnistria trebuie să achite taxele vamale începând cu 1 ianuarie 2024. În acest sens, acesta a publicat o adresare video către conducerea de la Chișinău.

„Europa a fost cea care a acordat Transnistriei dreptul, prin programul DCFTA de a desfășura activitate economică externă cu Uniunea Europeană și le mulțumește pentru aceasta. Ce-ați făcut însă? Ați făcut totul pentru a pune o piedică acestor decizii. Voi sunteți cel care nu deschideți conturi bancare pentru întreprinderile noastre care sunt înregistrate în Moldova. În același timp, când vă cerem să oferiți un algoritm, o formulă, există răspuns zero. Aceasta este o cacealma, o înșelăciune. Voi sunteți cei care încalcă toate valorile europene. Calea escaladării este o cale către nicăieri. Doar negocierile pot rezolva anumite probleme. A introduce restricții într-un mod perfid și fără avertisment este o lovitură pentru întreaga populație a Transnistriei”, a menționat Krasnoselski.

El a mai adăugat că „noile decizii ale Chișinăului de presiune economică au fost o surpriză pentru Transnistria, dar nu un șoc, pentru că întreaga istorie a relațiilor dintre Tiraspol și Chișinău este plină de astfel de evenimente și situații”.

Liderul separatist, însă, pe lângă subiectul referitor la taxe, a vorbit despre războiul de pe Nistru și a declarat că acțiunile militare au fost demarate de Chișinău. Acesta a acuzat administrația constituțională că nu a adresat scuze pentru moartea locuitorilor din regiune.

Noul Cod vamal al Republicii Moldova menţionează că scutirile anterioare introduse în legea cu privire la tariful vamal au fost abrogate. Mai exact, a fost abrogată o prevedere care se referea la „operaţiunile de import-export efectuate de către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar”.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, firmele din regiunea transnistreană vor achita toate plăţile aferente pentru importul mărfurilor aşa cum o fac şi celelalte companii din Republica Moldova. În acelaşi timp, la importul bunurilor în regiunea transnistreană, se va ţine cont de preferinţele acordate în conformitate cu tratatele şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Schimbarea cadrului de reglementare pentru companiile din regiunea transnistreană are scopul de a include treptat aceste companii în spaţiul economic şi comercial unic al Republicii Moldova şi de a asigura o concurenţă loială pentru toţi agenţii economici din ţară, a explicat pentru NewsMaker Biroul de Reintegrare.

„Hotărârea Guvernului nr. 1001/2001 privind scutirea de taxe vamale, care s-a aplicat timp de mai mulţi ani doar întreprinderilor din regiunea transnistreană, nu mai este valabilă. Schimbarea cadrului normativ care reglementează activităţile agenţilor economici din regiunea transnistreană se realizează în contextul includerii treptate a acestora în spaţiul economic şi comercial unic al Republicii Moldova, precum şi în asigurarea condiţiilor de concurenţă loială pentru toţi agenţii economici care activează în ţara”, au declarat reprezentanţii Biroului de Reintegrare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE