Aproape 160 de tineri şi copii din regiunea transnistreană care şi-au petrecut vacanţa la Sulina, România, în cadrul programului ARC, destinat copiilor şi tinerilor etnici români de pretutindeni, organizat de Ministerul Afacerilor Externe al României, au fost reţinuţi la frontiera din România şi R. Moldova în noaptea de 30 iunie — 1 iulie.
Vameşii de la punctul de frontieră Cahul, al R. Moldova, au confiscat dicţionarele universale ale limbii române, pe care tinerii le primiseră cadou de la autorităţile din România. De asemenea, le-au fost luate enciclopediile, CD-urile despre Teatrul Ioan Luca Caragiale, dar şi cele cu imagini din 7 aprilie.
„Am fost interogată mai bine de două ore despre şederea noastră în România”, a comunicat Raisa Pădureanu, vice-directorul Liceului „Lucian Blaga” din Transnistria, care însoţea grupul de tineri. „M-au întrebat de ce nu îl iubim pe Voronin şi ce credem despre evenimentele din 7 aprilie”, a mai spus ea. Totodată, aceştia au încercat să afle despre întâlnirea lui Traian Băsescu cu tinerii de la Tiraspol, aflaţi la Sulina. Potrivit Raisei Pădurean, deşi au interogat-o mai bine de două ore, cele două persoane care i-au adresat întrebări nu s-au legitimat.
În articolul „Cine a tradus Idiotul?”, publicat la 9 iulie 2009, ZdG relata despre un alt grup de tineri reţinuţi ore în şir la acelaşi punct vamal Oancea — Cahul. Amintim că şeful biroului vamal Cahul, Ion Mereuţă, a declarat că controlul se face doar selectiv. “Nu putem verifica în proporţie de 100% fiecare transport. S-ar stopa şi traficul. O facem întotdeauna selectiv, după criteriile noastre de analiză”, mai spune el. Deşi a fost verificat aproape fiecare bagaj al celor aproape două sute de tineri, Mereuţă spune că nu s-a găsit nimic suspect. L-am întrebat dacă în acea noapte la controlul bagajelor au asistat şi agenţi SIS. “Este vorba despre securitatea statului. După competenţa lor, se pot prezenta oriunde”, a spus Mereuţă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE