Avioanele Air Moldova ar putea rămâne pe o perioadă nedeterminată la sol, iar compania ar putea pierde și  Certificatul de Operator Aerian, notează Publika.md

Patru zboruri operate de Air Moldova au fost anulate joi, iar situaţia s-ar putea repeta și vineri, potrivit datelor afişate pe site-ul aeroportului din Chişinău. Reprezentanţii Air Moldova spun că motivele anulării curselor sunt aceleaşi din luna martie: situaţia financiară precară şi lipsa propriilor aeronave. Anterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunţat că în cazul neremedierii situației, Air Moldova riscă să rămână fără Certificatul de Operator Aerian. Ministrul Infrastructurii spune că aceasta ar fi ultima măsură de sancţionare şi că până acum au fost înaintate doar prescripţii.

Astfel, potrivit comunicatului Air Moldova din 12 aprilie, când nu au fost operate trei curse, compania avea conturile blocate şi nu a putut achita pentru servicii, inclusiv pentru aeronavele contractate.

Totodată, compania susţine că nu are suficienți bani, după ce banca a cerut să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate. Air Moldova precizează că astfel nu încasează o mare parte din bani în urma vânzărilor online pe care i-ar putea folosi pentru achitarea serviciilor.

Potrivit operatorului aerian, plăţile pentru serviciile de pe aeroport, avioanele contractate și alimentarea cu combustibil se fac zilnic, în caz contrar, prestatorii refuză deservirea companiei, iar zborurile sunt anulate.

Ministrul Infrastructurii, Lilia Dabija, spune că suspendarea Certificatului de Operator Aerian ar fi o ultimă sancţiune aplicată, operatorului fiindu-i înaintată o prescripţie repetată.

"Acel certificat de operator este cea din urmă sancţiune. Până atunci, cum am zis, li s-a solicitat celor de la Air Moldova să prezinte un program de dezvoltare, un program de evitare a consecinţelor, inclusiv prin sensul protejării drepturilor consumatorilor. Din păcate, colegii sau cei care activează la moment în Air Moldova nu s-au conformat acestor prescipţii”, a precizat ministrul Lilia Dabija.

Incapacitatea companiei de a-și onora obligațiunile față de pasageri, parteneri și angajați i-a făcut pe ultimii să semneze o petiţie, pe care au adresat-o preşedintelui ţării. Cei 285 de semnatari o roagă pe Maia Sandu să salveze compania de la faliment şi-i propun, în acest sens câteva opţiuni. Printre acestea sunt deblocarea parțială a depozitului impus de bancă pentru a putea achita pentru deservirea aeronavelor şi deblocarea de către instituţiile de stat a activelor companiei, care pot fi utilizate pentru acoperirea datoriilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE