SpaceX a reușit să lanseze Starship, cea mai mare rachetă din lume, însă testul nu a fost un succes, fiindcă ambele trepte ale rachetei au explodat la trei minute după lansare și au căzut pe Pământ. Cea mai puternică rachetă construită vreodată nu are echipaj. Proprietarul SpaceX, Elon Musk, a comentat lansarea de astăzi, și a precizat că o altă încercare va fi făcută „în câteva luni”.

 „Felicitări echipei SpaceX pentru lansarea de probă a Starship! Am învățat multe pentru următoarea lansare, care va avea loc în câteva luni”,  a spus Musk. Inginerii, care consideră lansarea drept un succes, spun că vor analiza datele colectate pentru a pregăti următorul test. Specialiștii SpaceX sunt mulțumiți că lansarea a decurs normal și nu a fost distrusă rampa de lansare. De asemenea, au primit „tone” de date clare, ceea ce este un lucru bun, scrie BBC. Compania are deja o altă rachetă pregătită, dar care va fi îmbunătățită în urma datelor colectate astăzi. Se pare că cele două secţiuni ale sistemului de rachete - propulsorul şi nava - nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi stat la baza eşecului. SpaceX avertizase anterior că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu.

Angajaţii de la SpaceX au aplaudat chiar şi după ce racheta a explodat, scrie The Guardian. SpaceX numește asta o dezasamblare rapidă neprogramată. Dar chiar dacă compania a dorit ca acest test să meargă mai departe, nu vor numi acest lucru un eșec.

„Faptul că racheta s-a desprins de la sol este un început, vom evalua ce a mers bine și ce a mers prost, și apoi vom încerca din nou”, au spus reprezentanții companiei. Starship are 119 metri înălțime și o greutate de 5.000 de tone. Este un vehicul spaţial super-greu, proiectat să fie complet reutilizabil, și poate transporta peste 100 de tone de produse. La aproximativ trei minute după decolare, lansatorul se desprinde. Starship a fost dezvoltată de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani, pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte. Este o lansare urmărită cu mare atenție de NASA, în contextul în care acest vehicul a fost ales de agenția spațială americană pentru aselenizările din cadrul programului Artemis.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE