În situația de criză socio-economică a R. Moldova, când mai multe grupuri politice și sociale cer demisii și alegeri anticipate, iar deputații din Parlament anunță că doresc inițierea unui referendum de modificare a Constituției, am discutat cu președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, despre aceste revendicări ca să aflăm ce spune legea în unele situații de incertitudine.   
Politik.md: Vreau să vă întreb pe cât de pregătiți sunteți pentru un eventual referendum anunțat de către deputații din Parlament?
Iurie Ciocan: Imediat ce va fi aprobată decizia în Parlament, noi vom începe pregătirile. Acum suntem martori la activitățile preparatorii pentru desfășurarea referendumului. Noi, Comisia Electorală Centrală, suntem pregătiți să facem față acestei sarcini atunci când va fi aprobată acea decizie.
Noi deja am prezentat Ministerului Finanțelor devizul de cheltuieli pentru anul viitor, deci am făcut solicitare de bani pentru activitatea Comisiei pe anul viitor. În acest deviz de cheltuieli, noi am înscris și suma necesară pentru desfășurarea acestui referendum.
Politik.md: Cât ne va costa acest exercițiu?
Iurie Ciocan: După estimările noastre ne va costa ceva peste 58 de milioane de lei. Cam cât și pentru alegerile parlamentare, pentru că procedurile de organizare și desfășurare sunt absolut similare. În cazul dat noi suntem pregătiți atât profesional, cât și tehnic, dar și tehnologic. Știți că am achiziționat computere care urmau să fie transmise școlilor, prin intermediul Ministerului Educației, dar deoarece este avizat proiectul de lege privind desfășurarea referendumului, suntem în discuții cu reprezentanții Ministerului Educației ca să mai păstrăm aceste computere deocamdată, iar când vom ști cu certitudine că un referendum va avea loc sau nu – vom putea decide când să transmitem acele computere.
Politik.md: Vreau să vă întreb dacă societatea noastră este pregătită pentru un asemenea referendum și cui îi revine această sarcină de informare?
Iurie Ciocan: Evident că se va desfășura campania de informare a populației cu privire la modul, locul și procedura de desfășurare a referendumului. În perioada campaniei se va explica cetățenilor ce și cum se va schimba după referendum, iar cetățenii vor decide cum să voteze. Această sarcină le revine partidelor, iar Comisia Electorală Centrală va porni programe de educație civică și electorală: cum se votează la referendum, unde-s birourile și ce acte de identitate sunt necesare și alte chestiuni de ordin tehnic. Noi nicidecum nu ne vom implica în promovarea unei idei supuse votului, la fel cum am făcut-o și la referendumul din 2010.
Politik.md: Apropo, acel referendum s-a soldat cu un eșec din cauza ratei mici de participare.
Iurie Ciocan: Da, referendumul a fost declarat nevalabil pe motiv că a participat un număr mai mic decât cel necesar de o treime din numărul alegătorilor.
Politik.md: Dar se poate repeta și în acest an?
Iurie Ciocan: Este responsabilitatea politicienilor să-și mobilizeze electoratul. Vreau să menționez cu această ocazie, că unii au încercat să ne pună eticheta că am fi controlați de putere. Dar faptul că puterea de atunci a fost foarte interesată ca referendumul să aibă loc, dar alegătorii nu au ieșit la vot, asta a dat dovadă că CEC și întregul sistem electoral a demonstrat integritate și nu a permis satisfacerea doleanțelor puterii. Probabil oamenii nu au fost suficient de motivați ca să iasă la urne, nu au fost convinși în privința importanței acelui subiect.
Vreau să atrag atenția că atunci, în 2010, întrebarea la referendum a fost cu totul alta. Deși referendumul a fost declarat nevalabil sub aspectul ratei de participare, noi am calculat rezultatele și circa 87% din alegători au răspuns „pro” inițiativei de alegere a președintelui de către populație. Și doar 13% s-au expus contra.  
Politik.md: Ați spus mai devreme că ați transmis devizul de cheltuieli pentru anul viitor. Dar una din propuneri este ca acest referendum să aibă loc acum, toamna...
Iurie Ciocan: Nu, în acest an referendumul nu poate avea loc. Deoarece este stabilit clar în legislație, că „un referendum este anunțat, avizat de Curtea Constituțională și abia peste 6 luni de la data avizării pozitive a Curții”, adică 6 luni de la 24 iulie el poate fi organizat. Respectiv 6 luni din data de 24 iulie – este 24 ianuarie, deci mai devreme acest referendum nu poate avea loc fizic.
Politik.md: Când ar fi cel mai indicat să se desfășoare acest referendum? Pentru că s-a propus în toamnă...
Iurie Ciocan:  Cei, care au propus acest lucru nu cunosc, până în mici detalii norma legală. La noi foarte mulți se dau cu părerea, dar puțini cunosc argumentarea juridică a părerii. Mai devreme de 6 luni de la data avizării de Curtea Constituțională – nicidecum, pentru că imediat va fi lovit de nulitate de către Curte. Deși pe 24 ianuarie expiră acele 6 luni, termen în care nu poate fi organizat referendumul, Parlamentul poate propune acest exercițiu chiar și a doua zi, să presupunem că pe 25 ianuarie. Deoarece pentru pregătirea referendumului sunt necesare 2 luni, ca și campanie în sine, Parlamentul este în drept să numească perioada preparatorie cu 2 luni mai devreme de 25 ianuarie. Nemijlocit referendumul trebuie să aibă loc după expirarea acestui termen de 6 luni.
Politik.md: Vreau să ne referim și la revendicările protestatarilor, care cer organizarea alegerilor anticipate. Cum se încadrează aceste solicitări în norma legală?
Iurie Ciocan:  Trebuie să înțelegem că alegerile anticipate nu pot avea loc la solicitarea unui grup mare de oameni, chiar și dacă el este reprezentativ.  Pentru că trebuie întrunite niște circumstanțe legale. Scurtarea mandatului și dizolvarea Parlamentului poate avea loc în următoarele circumstanțe: a) când Parlamentul nu poate alege Guvernul timp de 3 luni; b) când Parlamentul nu poate alege președintele țării; ori c) Parlamentul în decurs de 6 luni nu adoptă vreo lege. Doar în aceste circumstanțe este prevăzută dizolvarea Parlamentului.
Politik.md: Dar autodizolvarea?
Iurie Ciocan:  Autodizolvarea nu poate avea loc. Nu prevede legislația un asemenea instrument – precum autodizolvarea. Ca să fie clar: eu respect cele expuse în cadrul protestelor, eu ca și alți cetățeni îi înțeleg și simt și eu tot ce se întâmplă zi de zi, dar toate aceste solicitări trebuie canalizate în limita legislației în vigoare.
Altceva este că se cere schimbarea conducerii organului Electoral Central și după asta desfășurarea alegerilor parlamentare. Legea de fapt oferă garanții de stabilitate, pentru că altfel la voința politică s-ar putea oricând scoate din funcții. Dar noi avem garanții din partea legii și eu trăiesc liber, nu stau cu frică și pot discuta liber cu oamenii, pentru că sunt sigur că nu am comis nicio ilegalitate.
Politik.md: O solicitare a protestatarilor este alegerea președintelui țării direct de către cetățeni și pentru acest lucru ar fi nevoie de o nouă modificare a Constituției. Dar în același timp deja există o inițiativă din partea deputaților de a modifica Legea Supremă...
Iurie Ciocan:  Da, aici din nou trebuie să fie consultată legislația. Cetățenii, au posibilitatea de a organiza referendumuri de modificare a Constituției. Da, noi am fost anuțați în scris despre o asemenea inițiativă din partea unui partid, dar deja vom vedea cum se va desfășura. Aici este o situație foarte interesantă: art 148, al.5 din Codul Electoral spune că în cazul în care se dorește revizuirea unuia și aceluiași articol din Constituție pe calea referendumului, concomitent de cetățeni (de exemplu un partid susținut masiv de oameni), dar și de Parlament, (care dorește diminuarea numărului de voturi de la 67 – la 51), atunci examinarea propunerilor pe cale parlamentară încetează. Deci inițiativa Parlamentului, în acest caz, se blochează și se dă liber inițiativei populare. Asta dacă vine o forță populară și spune că-și dorește referendum în aceeași zi anunțată de deputați.  
Politik.md: O altă solicitare a protestatarilor a fost ca să vă dați demisia. Sunteți gata să demisionați din funcție?
Iurie Ciocan:  Poate sună banal, dar eu niciodată nu m-am ținut de funcții. Eu am ambiția să cred că nu prezența mea în acest birou mi-a dat valoare, ci invers. Știu că sunt o persoană integră, profesionistă și întotdeauna m-am ghidat de legislație. Codul Electoral spune foarte clar în ce condiții eu ar trebui să demisionez. Cred că orice persoană, care va veni în locul meu, va lua în mâini Codul Electoral și va face același lucru care l-am făcut eu și echipa, cu care am lucrat. Noi întotdeauna în activitate am avut observatori naționali și internaționali și toate scrutinele au fost recunoscute și ni s-a scris în rapoarte că CEC a administrat corect procedurile de alegeri.
Politik.md: Referitor la alegeri, vreau să vă întreb cum vedeți situația actuală în partide și dacă a mai fost discutată problema anterioară cu referire la finanțarea partidelor?
Iurie Ciocan:  Pentru nimeni nu va fi un secret dacă voi spune că la noi în țară nu sunt partide veritabile. Sunt partide „one-man show”,adică sunt foarte bine cunoscuți liderii și vreo 2 membri. Dar dacă întrebi oamenii cine este al patrulea pe listă sau al cincilea – oamenii nu îi cunosc, deci partide veritabile noi nu avem.
Referitor la finanțarea partidelor, aici trebuie foarte riguros controlată această activitate. Știți că a fost modificată legislația cu privire la finanțarea campaniei electorale și sunt unele lucruri care trebuie din nou bine examinate. Chiar în această săptămână am creat un grup de lucru, care să vină cu propuneri de modificare a legislației electorale. Referitor la alocațiile sau donațiile care pot fi alocate, acestea au fost plafonate. Apropos, o experiență utilă pentru mine – am aflat de la colegii din Lituania, că la ei este stabilit clar că: persoanele juridice nu pot finanța partidele politice, deci doar persoanele fizice, și doar în mărime de cel mult 10% din venitul declarat.      
Politik.md: Vreau să vă întreb dacă CEC poate lua atitudine post-factum, și mă refer la dezvăluirile unui fost candidat în alegeri, care a prezentat niște acte cu privire la cheltuielile unui alt candidat?
Iurie Ciocan:  Da, noi am luat act de acele informații, ele au parvenit și la noi prin intermediul unei scrisori. Noi am transmis toate materialele spre examinare la CNA și la Procuratura Generală, pentru că nu suntem organ de anchetă. Noi am verificat toate datele și într-adevăr suma indicată de către Usatîi nu era indicată în raportul PLDM, acum anchetatorii trebuie să afle care e adevărul.    
Politik.md: Dacă ar veni cineva să vă propună...
Iurie Ciocan:  Aș suna imediat la CNA. Nu o dată am dat afară din birou oameni, care au venit cu apropo-urile, și sunt oameni pe care eu îi credeam cunoscuți mai apropiați.
Politik.md: Atunci voi reformula întrebarea: Dacă ați fi înaintat drept candidat la funcția de președinte al țării, ați accepta?
Iurie Ciocan:  Interesantă întrebare, m-ați surprins... nu m-am gândit la acest lucru și nu știu dacă aș putea face față unei asemenea sarcini. Este o vorbă: „orice ostaș își dorește să devină general”, dar eu nu m-am gândit la această întrebare. Astăzi eu nu mă simt în stare să fac față unei asemenea sarcini politice extrem de importante și eu niciodată nu am făcut politică, am făcut o muncă pur tehnică. Apropos, dl președinte Nicolae Timofti a fost președinte al Comisiei Electorale Centrale, la timpul său, în 1994.
Politik.md: În 2016 vi se termină mandatul și vă întreb ce veți face după asta?
Iurie Ciocan: Eu sunt un expert internațional calificat, cu toate actele în regulă. Când voi deveni liber de obligațiile deserviciu la Comisia Electorală Centrală, voi putea accepta proiecte internaționale de lungă durată.Eu am avut oferte de management electoral în alte țări, dar nu am putut să le accept. În afară de asta eu voi continua să predau, pentru că asta îmi place foarte mult. Dar nu exclud că aș putea rămâne să activez în domeniul electoral și în țară.  
Politik.md: Eu vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și vă doresc succes în continuare. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE