Victima acestui caz, Galina Proidisvet, este una din persoanele care a jucat un rol esenţial în deschiderea Victoriabank, în 1989, fiind prima bancă privată de la noi. Acţionarii băncii au devenit rudele ei, iar directorul băncii - soţul surorii sale, Victor Ţurcan. Până în 2005, Galina a lucrat ca vicepreşedinte al Victoriabank, renunţând la acest post după ce au venit acţionari noi.
Din 2006 Galina locuieşte în Rusia, unde în 2007 Victor Ţopa şi Vladimir Morari au venit pentru a săvârşi o tranzacţie ilegală. Proidisvet afirmă că rudele sale au fost deposedate de acţiuni bancare în valoare de 9 milioane dolari prin metoda şantajului „clasic”, prin intimidare şi implicarea poliţiei de la Moscova.
"Glumele proaste" ale poliţiei moscovite
"Totul a început ca într-un film de proastă calitate, povesteşte Galina. „La ora 09:00 dimineaţa, pe data de 1 august 2007, în drumul spre serviciu am fost abordată de doi poliţişti, care s-au legitimat şi au cerut să-i urmez. Ajungând la secţia de poliţie Alekseevskoe, au întocmit un proces verbal de reţinere pe numele meu, şi m-au „transmis” şefului adjunct al Departamentului, Valerie Sokolov. Acesta mi-a oferit posibilitatea de a alege: să mă predea autorităţilor moldoveneşti pentru cercetări ulterioare, sau " să discut cu intermediarii pentru ca să ajungem la un acord comun cu privire la o problemă." El a adăugat: "Sunteţi o persoană în deplinătatea facultăţilor mintale, de ce vă trebuie asta? Nu are niciun sens să luptaţi". Apoi mi-am dat seama că tot ce s-a întâmplat nu este o greşeală sau o neînţelegere, nu este glumă proastă, iar eu sunt în pericol şi într-o situaţie destul de serioasă".
Când Galina a devenit îngrijorată şi a acceptat să se întâlnească cu "intermediarii", misiunea "poliţiei", aproape că s-a terminat. Peste o oră după ce Galina a acceptat întâlnirea, în biroul lui Sokolov au intrat nişte bărbaţi, acesta părăsind încăperea, periodic intrând aparent pentru a se asigura că negocierile au loc şi totul este în ordine.
"Intermediarii" Mihail şi Iurii m-au ameninţat, cerând să-mi contactez rudele din Moldova, care sunt deţinători de acţiuni la Victoriabank şi să obţin consimţământul lor de înstrăinare a acestor titluri”, spune Galina Proidisvet. Ei mi-au reamintit că sunt şi mamă şi bunică, şi "în Moscova, se întâmplă des ca rudele să fie supuse la diverse riscuri". M-am speriat şi, sunând la Chişinău, i-am cerut surorii mele Valentina Ţurcan să îndeplinească cerinţele celor care mă şantajau".
Practic imediat după aceasta am fost eliberată. Poliţistul, în faţa mea, a rupt procesul verbal de reţinere, spunându-mi că el a uitat despre mine şi că sunt liberă. Acest lucru s-a întâmplat la ora 16.00 - astfel, la secţia de poliţie mi-am petrecut aproximativ şapte ore, timp de cinci ore familia nu ştia nimic despre locul aflării mele".
Călătoria Chişinău – Moscova
În aceeaşi zi, Valentina Ţurcan, citând din explicaţia către Procuror, l-a sunat pe ginerele Galinei, Mihai Artemenko, care a fost, de asemenea, acţionar al Victoriabank, iar o zi mai târziu, împreună cu el s-a întâlnit cu Vladimir Morari, care în această poveste a acţionat în calitate de reprezentant al escrocilor din Chişinău. Aici, la notar, au fost legalizate documentele necesare, iar apoi rudele Galinei Proidisvet au plecat la Moscova. Ulterior, Artemenko va spune procurorului că familia a fost încrezută că Galina se află în mâinile bandiţilor şi este supusă unui pericol real.
Întâlnirea cu escrocii a avut loc în apropierea hotelului "Pekin", unde pentru prima dată în toată povestea aceasta apare şi Victor Ţopa. Potrivit actelor anexate la acest caz, el a venit împreună cu "intermediarii" Mihail şi Vladimir Morari, pe numele cărora rudelor Galinei Proidisvet li s-a propus să întocmească o procură pentru cedarea acţiunilor, fără dreptul de a primi bani pentru acestea. La 7 august acest act notarial a fost legalizat de un notar din Moscova, care, din cele spuse de Galina, nici măcar nu a stabilit identitatea lor în ordinea necesară de întocmire a actelor. De fapt, acest notar nici măcar nu i-a văzut. "Escrocii ne-au luat paşapoartele şi le-au transmis notarului. Noi eram atât de epuizaţi moral, încât nici nu am încercat să ne împotrivim. Nemaivorbind de faptul că mă simţeam foarte rău, în toate aceste zile suferind de hipertensiune arterială ", a spus victima.
Ulterior, din alte surse, Galina Proidisvet a aflat că la data de 9 şi 15 august acţiunile au fost vândute. Nici bani, nici un raport despre aceasta din partea deţinătorului procurii, Galina aşa şi nu a primit.
Judecata
În 2009, Galina Proidisvet şi rudele acesteia s-au adresat în judecată pentru a-şi întoarce acţiunile. În urma procesului din august 2010, Judecătoria Economică Chişinău a decis ca acţiunile Victoriabank să fie întoarse proprietarilor de drept. Tot atunci a fost intentat un dosar penal pe numele lui Victor Ţopa. Procurorii au descoperit implicarea directă a acestuia la răpirea Galinei, exercitare de presiuni şi extorcarea de acţiuni, motiv pentru care au înaintat învinuirile şi au transmis dosarul în judecată.
Victor Ţopa nu s-a prezentat la şedinţele de judecată, periodic declara jurnaliştilor că procesul este unul fabricat la comanda lui Vlad Plahotniuc. În vara anului 2010 Ţopa a ieşit public, împreună cu liderul Mişcării „Anti-Mafie”, Sergiu Mocanu, împotriva lui Plahotniuc. De altfel, peste un an după aceasta, Mocanu a pierdut un proces de judecată în favoarea lui Plahotniuc, de 2 milioane de lei, pe o cauză civilă de apărare a demnităţii, onoarei şi reputaţiei profesionale.
Luni, Sergiu Mocanu a declarat că sentinţa împotriva lui Victor Ţopa este una politică şi a fost pronunţată sub presiune lui Vlad Plahotniuc. Luptătorul „Anti-Mafie” a recunoscut că el l-a sfătuit pe Ţopa să fugă în străinătate, pentru a cere acolo azil politic, să lupte pentru libertatea sa şi pentru a cere dreptate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Avocatul Galinei Proidisvet, Iulian Bălan, spune că Plahotniuc nu are nimic de-a face cu acest caz, care este un obişnuit „act criminal”, şi califică declaraţiile lui Mocanu drept „speculaţii”. El a menţionat că instanţa, pronunţând sentinţa împotriva lui Ţopa, nu a acoperit daunele morale şi materiale suferite de victime.
La moment, sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău, iar Victor Ţopa a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol – în calitate de infractor care a fost deja condamnat. Organele de drept sunt sigure că Ţopa va fi găsit şi extrădat în Moldova pentru ispăşirea pedepsei.