Ministerul Justiţiei promite că va propune un proiect de modificare a legislaţiei pentru a interzice interceptarea abuzivă a convorbirilor telefonice.
”Trebuie să se pună capăt practicilor de ascultare a convorbirilor telefonice ale politicienilor sau concurenţilor de afaceri”, a declarat luni, 12 octombrie, Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, la o şedinţă cu participarea reprezentanţilor instituţiilor publice şi operatorii de telefonie mobilă şi fixă pentru discutarea problemelor legate de cadrul legislativ cu privire la interceptarea şi ascultarea convorbirilor telefonice prin prisma standardelor expuse în hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului Iordachi şi alţii versus Moldova.
Tănase a menţionat că în prezent, cadrul juridic oferă posibilităţi pentru ingerinţă şi abuzuri, cu încălcarea dreptului la viaţa privată a persoanei, şi se introduce o stare de frică în rândul populaţiei. „Consolidarea instituţiilor statului se produce atunci când cetăţenii le stimează, dar nu când le este frică de ele”, a declarat Tănase.
Reprezentantul guvernului moldovean la CEDO, Vladimir Grosu a menţionat că R. Moldova a fost deja condamnată de Curtea Europeană din cauza legislaţiei neconforme cu standardele CEDO, menţionând în acest sens promovarea unor reforme.
De asemenea alţi factori de decizie prezenţi la şedinţă, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate au vorbit despre necesitatea modificării legislaţiei şi racordării practicilor existente la cele europene.
Potrivit acestora, în prezent, în cazul a 60% dintre infracţiunile prevăzute în Codul penal se permite interceptarea convorbirilor şi este necesar de redus la minim această posibilitate. În plus, trebuie să fie pus la punct mecanismul prin care persoanele interceptate să fie anunţate ulterior despre aceasta. O altă problemă este că potrivit statisticilor, judecătorii de instrucţie aprobă cererile de interceptare a convorbirilor telefonice în proporţie de 98 la sută, ceea ce denotă o abordare formală.
Tănase a anunţat că Ministerul Justiţiei va înainta în scurt timp un proiect de lege pentru modificarea prevederilor existente în acest sens.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE