Liderii europeni se reunes la Bruxelles pentru summit-ul lor anual de dinainte de Crăciun din 14-15 decembrie. Decizia-cheie va fi dacă se acordă Moldovei, Ucrainei – și posibil Bosniei – undă verde pentru a începe discuțiile de aderare la UE.

În raportul său anual de extindere din noiembrie, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Moldova să înceapă discuțiile de aderare la UE, iar Georgia să devină o țară candidată oficială la UE.

Pentru Bosnia-Herțegovina, este puțin mai complicat. Potrivit proiectului de concluzii ale summitului, „Consiliul European recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina odată ce gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare sunt îndeplinite.” Acest lucru reflectă faptul că Bosnia a făcut doar progrese limitate, îndeplinind doar două din cele 14 condiții stabilite de Bruxelles.

În privința Georgiei, practic toată lumea este în general de acord ca Tbilisi să obțină statutul de candidat. Tot așa, există un consens ca Moldova să obțină deschiderea discuțiilor de aderare. Dar poziția față de UE a acestor țări ar putea fi în pericol dacă apar „daune colaterale” în dezbaterea privind Ucraina. Majoritatea țărilor UE — cel puțin public — doresc ca Ucraina să înceapă discuțiile de aderare. Ungaria este excepția. Pentru a complica lucrurile și mai mult, trio-ul baltic format din Estonia, Letonia și Lituania au anunțat că dacă Ucraina eșuează, atunci toată lumea eșuează.

Într-o scrisoare din 4 decembrie a lui Viktor Orban către președintele Consiliului European, Charles Michel, premierul maghiar pare neclintit, menționând că „recenta propunere a Comisiei referitoare la procesul de aderare a Ucrainei marchează sfârșitul politicii de extindere a Uniunii Europene ca obiectiv.” Scrisoarea se încheie spunând: „Vă îndemn cu respect să nu invitați Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la eșec. Consiliul European trebuie să evite acest scenariu contraproductiv de dragul unității, cel mai important atu al nostru, notează G4Media.ro

Astăzi, miercuri 13 decembrie, chiar înainte de summitul UE, va avea loc o întâlnire UE-Balcanii de Vest la Bruxelles. Nefiind așteptați pași înainte de la niciuna dintre celelalte țări din regiune, Bosnia este singura care ar putea obține ceva.

În ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor UE, Kievul și Chișinăul au reușit substanțial mai mult decât Sarajevo — o diferență pe care susținătorii lor sunt dornici să o sublinieze. Ungaria și Austria ar dori însă ca candidaturile Ucrainei și Moldovei să fie legate de Bosnia.

Și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, ar fi împotriva unei „proceduri accelerate” de extindere a Uniunii Europene, proces din care face parte și Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarația oficialului austriac, dar anterior au precizat că, indiferent de decizia Consiliului European din 14-15 decembrie, țara noastră va continua procesul de integrare europeană.

Ministrul de Externe de la chișinău, Nicu Popescu spune că „decizia finală privind demararea negocierilor deseori, în UE, depinde și de alți factori”. Oficialul a precizat că indiferent de decizia din această săptămână, a șefilor de stat și de guvern europeni, „lucrul de ajustare a țării noastre la rigorile europene continuă cu aceeași viteză”.

„Speranța noastră este că la acest Consiliu European se va da undă verde negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova, dar în același timp trebuie să recunoaștem faptul că această decizie nu depinde doar de progresele făcute de R. Moldova. La această etapă, evaluarea Comisiei Europene este clară - Republica Moldova a îndeplinit 94 la sută din cele 9 recomandări. Republica Moldova este țara cu cea mai bună dinamică de ajustare și implementare a aquis-ului comunitar, avem cel mai mare număr de capitole – 9 capitole în care am constatat progrese substanțiale în procesul nostru de aderare la UE și totuși decizia finală privind demararea negocierilor deseori, în UE depinde și de alte subiecte, de discuții legate cu alte state candidate pentru aderarea la UE. Tot la acest Consiliu urmează să aibă loc și discuții privind ajustarea perspectivei financiare multianuale din cadrul UE și într-adevăr, uneori, aceste subiecte devin conectate între ele”, a subliniat Nicu Popescu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE