După ce în iunie de vară în Moldova s-a înregistrat o deflaţie constantă şi în creştere, în septembrie şi octombrie lucrurile au revenit la normal şi avem inflaţie. Însă, per total, în 10 luni ale anului preţurile s-au micşorat cu 1,4%.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, majorarea preţurilor de consum în octombrie s-a datorat în special scumpirii produselor alimentare cu 3%, a celor nealimentare cu 0,7% şi a serviciilor – cu 0,8%.
Cel mai mult au crescut preţurile la roşii (cu 48,8%) şi castraveţi (cu 29,4%), deoarece perioada de recoltare a produselor autohtone s-a încheiat şi a venit rândul celor de import, care sunt mai scumpe.
În această perioadă faţă de septembrie 2009 au crescut preţurile la: ouă dietetice (cu 19,6%), zahăr (cu 13,3%), la obiecte de igienă şi sanitare (cu 3,6%), încălţăminte pentru sezonul de iarnă (cu 1,8%), detergenţi şi medicamente – cu către 1,4% şi combustibil – cu 1,2%.
La serviciile prestate populaţiei în perioada de raport a fost înregistrată o majorare a tarifelor la: aprovizionarea cu apă potabilă şi serviciile de canalizare – cu 6,3%, transportarea pasagerilor cu transportul urban auto şi electric – cu 17,2%, serviciile poştale prestate populaţiei - cu 17,7% şi biletele pentru spectacolele teatrale – cu 5,5%.
Totodată, este de menţionat că în această lună au scăzut preţurile la: cartofi – cu 1,1%, carne de pasăre – cu 1,3%, mere, pere – cu 1,7% şi varză cu 1,8%.
În această perioadă au scăzut tarifele la serviciile pentru aprovizionarea populaţiei cu gaze naturale prin reţelele centralizate – cu 3,6% şi altele cea ce au compensat majorarea tarifelor sus menţionate. În rezultat tarifele la serviciile comunal-locative au scăzut cu 0,3%.