Medicii atenționează să respectăm igiena pentru a preveni îmbolnăvirea de gripă pandemică A(H1N1).
Astfel, medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, în lipsa acestora – prin folosirea şerveţelelor igienice umede. Sau acoperirea gurii cu batista când tuşim sau strănutăm.
De asemenea, este necesar să curăţim şi să dezinfectăm suprafeţele folosind detergenţi de uz casnic, să purtăm măşti faciale şi respiratoarelor.
Medicii mai recomandă consumarea alimentelor nutritive bogate în proteine, vitamine şi minerale şi respectarea unui mod de viaţă fizic activ. Evitarea călătoriilor, a locurilor aglomerate, deplasărilor, vizitelor şi manifestaţiilor în masă, precum și evitarea contactelor cu persoanele bolnave sau suspecte la gripa pandemică.
Date din cadrul Ministerului Sănătății precizează că situația privind gripa de tip nou, care are simptome similare cu gripa sezonieră şi poate decurge sever cu pneumonie, insuficienţă respiratorie şi chiar deces, pentru aceasta trebuie să conştientizăm că riscul infectării poate fi redus la maxim.
În Republica Moldova au fost raportate 235 cazuri suspecte de infecţie cu virusul gripal A(H1N1) la Ministerul Sănătății până, joi, 5 noiembrie.
În 65 de cazuri prin metoda PCR RT a fost confirmată prezenţa virusului gripal A(H1N1) noul subtip, inclusiv 2 decese.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE