Sectorul judiciar, ocrotirea sănătății și sectorul fiscal au fost componentele la care s-a lucrat timp de 3 ani în cadrul Planului Preliminar pe Țară, totalurile căruia au fost prezentate, marți, 15 septembrie.
Planul a instituit cadrul unei inițiative multilaterale de combatere a corupției și sporire a transparenței în sectorul public.
Președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu a menționat despre efectele negative ale corupției, despre sărăcia prezentă peste tot, ”trebuie să conștientizăm un lucru, cât de mult efort ar depune Ambasada Americii, oprirea corupției depinde de noi, cu toate că unii se gândesc cum să folosească acești bani în interesul propriu”.
Ambasadorul SUA în Moldova, Asif J. Chaudhry a vorbit despre relațiile strânse de prietenie dintre R. Moldova și SUA. ”Vom face tot posibilul ca Moldova să fie o țară prosperă”, menționând, de asemenea că ”trebuie să luptăm cu corupția, care de fapt a fost și scopul primordial al Programului”.
Solicitată de Politik, Lilia Caraşciuc, director executiv, Transparency International Moldova a menționat despre acestea: ”În principiu s-a făcut mult, dar trebuie să înțelegem că ceea ce se spune despre prevenirea corupției la instituțiile de stat nu este așa. Dacă e să vorbim de ceea ce s-a întâmplat în acest program, eu aș spune că SUA a făcut ceea ce a promis, au susținut tehnic crearea infrastructurii în domeniul prevenirii și combaterii corupției, însă ceea ce se întâmplă din partea statului, prevenirea corupției s-a redus doar la măsuri indirecte”.
”De fiecare dată când întreprindem schimbări, ele sunt o provocare. Iar cea mai mare provocare la moment este ca semințele care au fost plantate să fie îngrijite astfel ca să dea rezultate mai departe”, a adăugat Ambasadorul SUA.
Acordul de instituire a Planului Preliminar pe Țară a fost semnat de Statele Unite ale Americii și Moldova pe 15 septembrie 2007 și se va încheia pe 30 septembrie 2009.
Planului Preliminar pe Țară a fost înființat de Corporația ”Millennium Challenge Corporation” administrat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementat de diverși parteneri.
Bugetul Planului a constituit 24,7 mln. dol. SUA.