Președintele Parlamentului, Igor Grosu spune că proiectul de lege privind votul prin corespondență urmează să fie ajustat între cele două lecturi ale Parlamentului. Igor Grosu spune că proiectul va îmbunătăți procesul de vot pentru votanții din diasporă și nu va crea restricții
Șeful legislativului a mai spus că deși proiectul va fi pilotat el va produce efecte juridice
„ Va fi un proiect de lege separat, iar când va fi jusificat să intervenim in Codul Electoral il vom îngloba”
Ce ține de un posibil aviz al comisiei de la Veneția Igor Grosu a spus că „nu vede necesitatea unui asemenea aviz, dar putem consulta ulterior, noi am fost răsfățații Comisiei de la Veneția în 2022-2023”
Intrebat ce părere are despre o posibilă contestare a proiectului la Curtea Constituțională Grosu a spus că „noi pornim de la rațiunea de a le crea celor din diasporă o facilitate în plus privind votul, iar conestarea opoziției la CC nu face decât să confirme că au fos tot timpul împotriva votului din diasporă, au spus permanent că diaspora nu ar trebui să influențeze procesele politice din țară” a afirmat Grosu
Opoziția a soliciat exluderea proiectului de pe ordinea de zi. Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, amintit despre recomandarea Comisiei de la Veneția de a nu permite modificarea regulilor de vot în an electoral.
„Avem un Cod Electoral care prevede toate condițiile pentru desfășurarea alegerilor și nicio lege separată nu-i poate schimba prevederile. În plus, proiectul nu a trecut procedura audierilor publice și a fost criticat de majoritatea experților și partidelor politice, deoarece încalcă dreptul universal al cetățenilor de a participa la alegeri în condiții egale. Nimeni nu poate fi privilegiat, nimeni nu poate fi discriminat în timpul alegerilor”, a spus Vlad Batrîncha.
Vicepreședintele a atras atenția asupra faptului că multe țări, mai dezvoltate decât Republica Moldova, se confruntă cu probleme serioase în organizarea votului prin corespondență.
„În condițiile noastre, există mari dubii cu privire la posibilitatea de a asigura securitatea adecvată a unui astfel de vot”, a subliniat vicepreședintele.
Majoritatea parlamentară a respins propunerea BCS.