În viitorul legislativ vor intra trei forțe politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul „Șansă”, arată un nou sondaj IMAS, potrivit căruia în viitorul Parlament PAS nu va mai deține majoritatea.

Datele studiului arată că, din numărul total al intervievaților deciși, pentru PAS ar vota 38,4 la sută, urmat de BCS – cu o pondere de 28,7% și Partidul „Șansă” – cu 14,5 la sută. Formațiunea „Partidul Nostru” este mai aproape de pragul electoral, cu o cotă de 4,6 la sută.

Realizatorii studiului precizează că în cadrul chestionării nu au participat cetățenii moldoveni din diasporă și nici cei din stânga Nistrului

Președintele Maia Sandu este cotată cu cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale din toamna curentă, însă ar avea mari probleme, dacă nu va câștiga din primul tur, mai arată datele sondajului

În varianta în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține 33,3 la sută din voturi. Actuala șef al statului este urmată de Igor Dodon cu 23,8%, Ion Ceban și Ion Chicu – câte 6,7%.

Același sondaj arată că Maia Sandu ar obține 37,7 la sută din voturile celor care au o opțiune clară de vot. În acest caz, Igor Dodon ar acumula 26,9%, Ion Ceban – 7,6% și Ion Chicu – 7,5%.

Directorul IMAS, Doru Petruți, a subliniat că rezultatele se referă doar la cetățenii care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, în afara celor din Transnistria, iar voturile din diasporă vor influența rezultatele finale.

Sursa citată a adăugat că Maia Sandu ar pierde alegerile, dacă în turul II se va confrunta cu Igor Dodon sau Ion Ceban, creditat cu o susținere de doar 7,6%.

Astfel, într-un eventual tur II, Igor Dodon ar obține 43%, iar Maia Sandu – 40%.

Sondajul a fost realizat în perioada 9 - 27 februarie curent, pe un eșantion de 1 091 de respondenți. Marja de eroare este de 3%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE