Congresul extraordinar al Partidului Socialiștilor a luat mai multe decizii, inclusiv despre modificarea statutului formațiunii, care prevede revenirea la funcția de președinte de partid. Astfel, anul viitor Igor Dodon ar putea ocupa din nou funcția de lider al formațiunii din perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale. Printre deciziile importante luate astăzi la Congresul Extraordinar al PSRM a fost și modificarea statutului formațiunii, care prevede restabilirea funcției de președinte al PSRM. Acesta urmează să fie înregistrat la Agenția Servicii Publice. Totodată, a fost adoptat un nou program al partidului, în care se menționează că statalitatea, neutralitatea, tradițiile noastre, limba moldovenească, istoria Moldovei rămân stâlpii pentru consolidarea statului, a precizat Igor Dodon.

„În același timp, unul dintre punctele importante care au fost aprobate astăzi este faptul că orice integrare externă în Est sau în Vest poate avea loc doar în baza unui referendum național cu participarea cetățenilor Republicii Moldova, împreună cu regiunea transnistreană, cu statutul de țară neutră. Ceea ce ține de alegerile prezidențiale, dacă cineva dorește să găsim limbă comună pentru desemnarea unui candidat unic, eu sunt gata. La această etapă eu nu i-au în calcul varianta de participare. Este clar că prezidențialele vor avea loc anul viitor, înainte de expirarea mandatului președintelui în exercițiu reieșind din ultimele modificării la Codul Electoarl operate de Parlament, săptămâna trecută„, a spus Igor Dodon

Amintim că Igor Dodon a devenit președinte de onoare al PSRM la 18 decembrie 2021, când a fost adoptată o nouă redacție a statutului Partidului Socialiștilor. Potrivit acesteia, conducerea formațiunii îi revine secretarului executiv, funcție deținută inițial de Vlad Bătrîncea, și Consiliului Republican. La 10 aprilie, Igor Dodon a preluat funcția de secretar executiv al PSRM, iar Vlad Bătrîncea a devenit președinte al fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE