Guvernul obligă S.A. "Termoelectrica" să ardă 5 mii de tone de păcură din rezerva de stat, în condițiile în care aceasta este depozitată în două rezervoare ale întreprinderii de stat, depășind cu circa 10% capacitatea maximă a acestora și punând în pericol mediul înconjurător. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Executiv.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, rezerva de stat de păcură urma să fie depozitată în cele patru rezervoare ale Termoelectrica. Cu toate acestea, doar rezervoarele nr. 1 și nr. 4 sunt în stare funcțională, iar întregul volum de păcură a fost depozitat în ele. Cantitatea depășește norma cu 10%.

„Această situație pune în pericol buna funcționare a rezervoarelor, iar în eventualitatea unei defecțiuni, există posibilitatea ca întreaga cantitate de păcură din rezerva de stat să fie pierdută, implicând atât riscuri de poluare a mediului, cât și pierderi financiare semnificative”, se arată în document.

Astfel, se menționează în nota informativă, că în urma unei ședințe cu prim-ministrul Dorin Recean, din 11 martie, s-a decis arderea a 5 000 de tone de păcură din rezerva de stat. Termoelectrica va utiliza păcura eliberată din rezervele de stat pentru producerea agentului termic și a energiei electrice, iar Agenția Națională de Reglementareîn Energetică, la ajustarea/actualizarea tarifelor pentru anul 2024, va lua în calculcontravaloarea acesteia.

Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Ulterior, Termoelectrica va trebui să returneze 102,4 milioane de lei la bugetul de stat pentru păcura uzată în termen de 12 luni.

<

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE