Cauza penală în privința bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, și a unei secretare din cadrul Oficiului central al fostului partid „Șor” a fost trimisă în instanța de judecată. Celor două le este incriminată acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice, notează IPN.

Procuratura Anticorupție precizează că urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale.

Probatoriul administrat de către PA, Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate vizează perioada anilor 2019-2022, când Evghenia Guțul activa în calitate de secretară în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al partidului declarat neconstituțional. Atunci ea ar fi fost activ implicată în activitatea de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova. Banii ar fi din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre. Banii ulterior erau integrați în activitatea partidului în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din Moldova.

Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în calitate de complice, în perioada octombrie 2022- noiembrie 2022, a coordonat activitatea unor oficii teritoriale ale fostului partid Șor din raioanele Republicii Moldova. Ea era responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate de formațiunea declarată neconstituțională în fața instituțiilor publice din Chișinău – Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc. Astfel a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de circa 42,5 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, învinuiții nu au recunoscut faptele comise, iar cauza penală în 68 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 329 de file, a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea imputată, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 250 000 la 450 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE