Acţiunile Cabinetului de miniştri urmează să fie corelate cu cele ale Băncii Naţionale pentru a atinge obiectivele de stabilizare macroeconomică, inclusiv de menţinere a stabilităţii relative a valutei naţionale, a declarat sâmbătă, 26 septembrie, premierul Vladimir Filat în cadrul întrevederii cu membrii Asociaţiei Băncilor din Moldova.
Vladimir Filat a mai spus că Guvernul va susţine independenţa şi autonomia reală a Băncii Naţionale care urmează să-şi utilizeze conform competenţelor legale instrumentarul de care dispune pentru asigurarea stabilităţii valutei naţionale.
Solicitat de jurnalişti să comenteze situaţia pe piaţa valutară, premierul a calificat drept speculaţii afişarea unui curs ridicat al valutelor străine faţă de leul moldovenesc. “Guvernul va lua măsuri legale pentru normalizarea situaţiei pe piaţa valutară, iar cei implicaţi în manipulări şi speculări cu cursul valutar vor fi pedepsiți”, a declarat Vladimir Filat.
Vineri, 25 septembrie, cursul de vânzare a valutei în numerar a atins 12,5 lei pentru 1 dolar SUA şi 18,3 lei pentru 1 euro, în timp ce cursul oficial al leului a constituit 11,3935 lei pentru 1 dolar SUA şi 16,8272 pentru un euro.
Pentru ziua de luni, 28 septembrie Banca Naţională a stabilit un curs de 11,5445 lei pentru un dolari şi respectiv 16,9670 lei pentru 1 euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE