Menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 - 2025, aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Executivului.
Documentul stabilește măsurile necesare pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din partea „Gazprom”.
Planul de pregătire pentru riscuri include măsuri pentru abordarea a 31 de scenarii regionale de criză identificate de ENTSO-E, dintre care 26 sunt relevante pentru Moldova. Printre acestea, un scenariu național specific se referă la suprasolicitarea rețelelor electrice de joasă tensiune din orașe, cauzată de deficitul de gaze naturale în sezonul rece și utilizarea intensificată a aparatelor electrice pentru încălzire.
Planul acoperă riscuri variate, inclusiv lipsa combustibilului, eșecul pieței energetice, atacuri cibernetice, vreme extremă, defecțiuni tehnice, dezastre naturale și erori umane. Reglementările stabilesc responsabilitățile operatorilor de sisteme energetice, participanților pe piața energiei electrice și consumatorilor, asigurând transparență și respectarea cerințelor pieței competitive.
Pe lângă crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale, este prevăzută mаjоrаrеа capacității comerciale la granița România - Republica Moldova. Totodată, vor fi asigurate stocuri de păcură, cărbune și combustibil alternativ. Generatoarele electrice din instituțiile publice vor fi verificate, iar cele care nu dispun de astfel de echipamente vor fi dotate.
De asemenea, va fi promovată utilizarea biomasei și surselor de energie regenerabilă, va fi accelerată implementarea programelor de eficientizare a consumului de energie.
În ședința de astăzi a fost instituită și o Comisie guvernamentală de coordonare a măsurilor menționate, care va monitoriza implementarea lor și va interveni rapid în caz de criză. Aceasta va colabora cu toți actorii relevanți din sectorul energetic pentru a asigura continuitatea furnizării de energie și gaze naturale pe ambele maluri ale Nistrului.
În Republica Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de circa 823 de mii, iar de energie electrică – peste 1322 de mii.