Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere începe să demareze de astăzi, 23 octombrie.
Campania se desfășoară anual având drept scop reducerea îmbolnăvirilor prin gripa sezonieră și este efectuată conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Vaccinarea gratuită contra gripei sezoniere, conform recomandărilor OMS, în sezonul 2009-2010 este asigurată pentru persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripa, printre care:
- copiii cu maladii cronice expuși unui risc înalt de complicații;
- personalul orfelinatelor, caselor și școlilor internat, sanatoriilor, azilurilor pentru bătrâni și invalizi și persoanele din aceste instituții;
- personalul cu risc sporit și de importanță publică majoră de răspuns la o eventuală epidemie de gripă:
Pentru acest sezon din mijloacele Fondului de Profilaxie al Companiei Naţionale de Asistenţă Medicală (CNAM) au fost livrate până acum 16.800 de doze de vaccin, iar costul unei doze este de 87,58 lei.
La moment este înregistrată o creștere a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii virale acute, ceea ce reprezintă o situație obișnuită pentru perioada dată a anului. Până în prezent cazuri confirmate de gripă sezoniera nu au fost înregistrate, conform datelor Ministerului Sănătății.
Reamintim regulile de igienă personală și comunitară, în special spălatul pe mâini cu apă și săpun, utilizarea măștilor de protecție și batistelor igienice în caz de tuse și strănut, alimentația adecvată bogată în proteine, vitamine și minerale, modul de viață fizic activ, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE