Despre Sanda Filat au ținut să spună vorbe frumoase și soțul, Vlad Filat, și ministrul de stat, și președintele TVC21, dar și fratele său. Vlad Filat a menționat: ”din moment ce am văzut-o m-a cucerit prin felul ei special de a fi și astfel zi de zi mă simt foarte bine alături de ea”.  
1. Care sunt calitățile ce v-au urmat de-a lungul anilor și care v-au adus succes?
Succes este un termen prea abstract. Eu sunt de părere că pentru o femeie succesul înseamnă a fi în armonie cu sine și cu cei din jur. Pentru mine succes înseamnă relații frumoase, în primul rând, cu familia mea, dar și cu alți oameni. Din aceste raționamente cred că mi-am ales și profesia. Dacă un om ce vede doar culoarea gri în fața ochilor, după comunicarea cu mine, începe să vadă lumea în culori – acesta este un succes. Calități? Încrederea, curiozitatea, toleranța.
2. De ce ați renunțat la prima profesie, limbi străine, și ați făcut a doua facultate psihologia?
Nu am renunțat să practic limbile străine. Invers, mă ajută să comunic cu oameni din străinătate, să le cunosc mai profund cultura, obiceiurile, felul de a fi. Iar a doua mea profesie tocmai pe asta se bazează – pe comunicarea eficientă. A doua facultate am făcut-o din inspirație și din interes pentru natura umană. Cred că de mică am avut un interes sporit față de oameni, eram mai atentă la ceea ce simt ei, cum se comportă, cum se manifestă. Psihologia mă ajută să-mi reglez emoțiile, să-mi aranjez gândurile, să-i ajut pe alții să facă același lucru.
3. Care sunt preocupațiile Sandei Filat la moment?
Sunt implicată într-un proiect dedicat în exclusivitate femeilor la centrul psihologic ”LILA”, a cărui fondator sunt. Învăț să joc tenis de câmp și m-am înscris la dansuri. Am visat din copilărie să joc tenis și să dansez și acum în sfârșit m-am putut organiza în așa fel încât să merg cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână să practic aceste tipuri de sport. Îmi aduc multă bucurie și sunt foarte mândră de mine.
4. Ce calități v-au cucerit la soțul Dvs., Vlad Filat? 
M-a cucerit energia lui protectoare, bunătatea, grija pentru toți și toate. Faptul că a fost și este un om de mare curaj și că nu m-am plictisit niciodată alături de el.
5. Ce părere aveți despre conceptul familiei moderne? Vă conduceți de anumite modele în educarea copiilor?
Familia este o alegere, pe care în momentul în care ai făcut-o, trebuie să-ți asumi responsabilitatea, dar și anumite riscuri. Ea poate și trebuie să servească drept oază pentru fiecare membru al familiei. Dacă omul are posibilitatea de a se dezvolta în interiorul familiei, dacă primește aici dragoste, apreciere și respect, atunci nu va regreta această alegere. Copiii se educă la noi în familie ca niște personalități egale nouă, prin exemple și nu prin morală.
6. Ce trebuie să facă o femeie ocupată ca să rămână atrăgătoare?
Să înțeleagă care-i sunt prioritățile și să nu uite că este femeie, cu tot ce implică aceasta. O femeie rămâne atrăgătoare atât timp cât crede în asta.
7. Cum s-a schimbat viața de familie după ce domnul Filat a devenit prim-ministru?
S-a schimbat spre bine cu toate că are un regim foarte încărcat. Pe noi greutățile ne apropie și mai mult, ne fac să înțelegem cât de prețioasă este relația noastră și cât de bine ne simțim în sânul familiei.
S-a mărit puțin numărul de invitații, recepții, angajamente. Noi, însă, am pus întotdeauna accentul pe calitatea timpului petrecut împreună și nu pe cantitate.
8. Cât de des influențează părerea Dvs. deciziile premierului, ținând cont de faptul că sunteți psiholog?
Nu cred că părerea mea influențează cumva luarea deciziilor de către premier, mai degrabă tăcerea mea. Eu pur și simplu știu să ascult. Iar el știe să audă ce vorbesc eu în general, fantezii de-ale mele, povești. Uneori poate că-l ajută în luarea anumitor decizii.
9. Cu ce obișnuiți să vă ocupați în timpul liber?
Cu cele mai diverse lucruri care-mi aduc plăcere – să ies cu copiii la un film, să citesc o carte, să merg la un spectacol, să mă plimb în parc, să gătesc ceva gustos, să meditez, să dansez, să fac yoga etc.
10. Puteți să ne spuneți ce amintiri vă leagă de perioada copilăriei?
Amintiri frumoase. Cea mai frumoasă fiind senzația de libertate – atunci când nimeni nu-ți spune ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci (mă rog, momente de libertate). Eu sunt al treilea copil și părinții, respectiv, s-au cam epuizat la capitolul educație cu primii doi.
11. Ce responsabilități trebuie să-și asume soția unui politician?
Mie mi se pare că soția unui politician, poate mai mult decât în alte cazuri, trebuie să-i fie prieten soțului său și să-i dea acel vot de încredere pe care bărbații îl așteaptă în mod deosebit de la un prieten.
 
Iar dacă sunteți curioși să aflați ce cred bărbații despre Sanda Filat sau cum o văd ei peste 5 ani, citiți mai jos.
Victor Bodiu, ministrul de stat
Caracterizați-o pe Sanda Filat în câteva cuvinte:
Este o doamnă puternică, mereu elegantă, fermecătoare, o personalitate ce îi marchează pe toți cei din jurul ei, prin abordările ei mai puțin formale. Sanda este un prieten adevărat. Dacă ai marea fericire să faci parte din cercul de prieteni, atunci poți spune că ești norocos cu adevărat. Ea pune mare accent pe ceea ce face.
Eu sunt adeptul teoriei: bărbatul se afirmă prin prisma unei femei puternice. De aceea, pot spune că Sanda a contribuit mult la ceea ce este astăzi, Vlad Filat și îi apreciez mult, pentru că sunt o familie frumoasă.
Cum o vedeți pe Sanda Filat peste 5 ani?
Realizată și împlinită. Sper să fie realizată pe toate planurile, îi doresc să fie mai mult lângă familie și să petreacă toți patru membri ai familiei sau poate să mai vină încă unul și să fie cinci. 
Victor Roșca, secretar general PLDM, fratele
Sanda este o persoană tolerantă, înțeleaptă, dinamică, deschisă pentru tot ce este nou. O admir pentru că este o femeie puternică, o natură foarte sensibilă, iar faptul că este psiholog pot spune că este o calitate înnăscută.
Este adevărat: În spatele oricărui bărbat puternic se află o femeie la fel de puternică. Pe bună dreptate pot să compar familia Filat cu familia Obama, pentru că au multe trăsături similare.
Care este secretul Sandei Filat?
Sinceritatea. Orice om pierde interesul față de o persoană imediat ce simte că nu i se vorbește sincer. Sanda întotdeauna a fost sinceră.
Cum o vedeți pe Sanda Filat peste 5 ani?
Prima doamnă în stat.
Vadim Denisov, președintele TVC21
O cunosc pe Sanda Filat de mai bine de 10 ani. Ea a fost întotdeauna un partener de nădejde pentru soțul ei, care este un bărbat foarte ambițios. Nu este simplu pentru ea să educe cei doi copii. E ca și cum ai conduce o mică afacere. Totodată, ținând cont de statutul soțului ei, această mică echipă nu poate fi nicidecum invidiată.
În același timp, Sanda trebuie să se isprăvească cu cele două roluri: de mamă grijulie și activitățile pe care le are. Sanda este o femeie care se implică activ în viața socială, este încrezută în sine și știe cum să-și atingă scopurile.
Cum o vedeți pe Sanda Filat peste 5 ani?
Sanda este la o vârstă când omul se manifestă cel mai mult. Eu sunt sigur că ea va ajunge mult mai departe, iar succesul ei abia începe. Totuși, indiferent de succesul pe care îl va avea Sanda, cred că ea va rămâne la fel de modestă, deschisă la suflet și receptivă la durerea altora.
Care este secretul Sandei Filat?
Fiecare femeie are formula ei de succes, dar pe Sanda, cred, că o ajută mult încrederea în sine și devotamentul față de familie. Se mai spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică, iar Sanda știe cum să îmbine tandrețea și feminitatea cu rezistența de a învinge toate obstacolele din calea ei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE