Problema demiterii Procurorului General a fost abordată ieri, în urma ședinței liderilor AIE de către cei 3 șefi de partide. Astfel, liderul PL, Mihai Ghimpu este de părere că totuși Procurorul va fi demis, iar întregul Serviciu de Informații și Securitate va fi reorganizat.
”Dacă rămâne Alianța, înseamnă că vom merge așa cum prevede Acordul și eu vă asigur că SIS-ul va fi reformat. Vor veni adevărați funcționari acolo în frunte cu directorul, care se vor ocupa strict de atribuțiile prevăzute de Constituție și legea cu privire la informații și securitate, să muncească pentru cetățeni și nu pentru politicieni”, a declarat Mihai Ghimpu.
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu este de părere că demiterea Procurorului nu trebuie să aibă drept motiv cazul Baghirov.
”Cazul Baghirov are și laturi mai ascunse, de aceea nu m-aș grăbi să aduc acuzații Procurorului. Săptămâna trecută au fost depuse 2 proiecte de acte legislative. Primul vizează modificarea legii despre Procurorul General. Comisia Parlamentară m-a informat că acest proiect a fost vizat de către Comsia de la Venezia si este special subliniat caracterul inamovibil pentru un șir întreg de poziții, precum și cea a Procurorului General. Al doilea este votul de neîncredere Procurorului. Aici situația este mult mai simplă, deoarece autorii nu s-au trudit să analizeze decizia Curții Constituționale, poziția Procurorului, precum și cea a membrilor CEC, unde este scris că nu se admite demisia pe motiv de neîncredere politică”, a declarat Marian Lupu.
Pe de altă parte, liderul PLDM, Vlad Filat susține că partidul său nu și-a schimbat poziția față de acest lucru, însă demiterea Procurorului va fi amânată până după alegerea Președintelui țării.
”Trebuie să avem calmul necesar ca să alegem Președintele, de aceea obiectivele trasate anterior, rămân după 18 noiembrie. Noi însă rămânem la poziția declarată anterior. Dacă poate fi demis un Președinte, înseamnă că poate fi demis și Procurorul”, a declarat Vlad Filat.