Deputaţii comunişti, însoţiţi parţial şi de preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov l-au criticat joi, 3 decembrie, în cadrul şedinţei parlamentului pe Mihai Ghimpu, pentru că a participat la manifestaţiile dedicate Zilei Naţionale a României de la Chişinău.
Problema a fost deschisă de Grigore Petrenco, deputat PCRM care l-a acuzat pe şeful legislativului că ar fi subminat etniile din Republica Moldova şi a reiterat solicitarea comuniştilor de a-l revoca din funcţia de preşedinte al parlamentului.
În sprijinul comuniştilor a venit şi Dumitru Diacov, care şi-a exprimat „solidaritatea” faţă de moldoveni şi i-a solicitat lui Ghimpu să nu uite de aceştia.
De asemenea, Victor Stepaniuc, deputat PCRM, a declarat că „Avem tot respectul faţă de România, dar în modul cum aţi umblat cu nunta şi cumătria în centrul oraşului, aţi denigrat esenţa acestui stat, care se numeşte Republica Moldova”. El a reluat opiniile sale că Republica Moldova este succesoarea Statului Moldovenesc creat la 1359 şi a Republicii Democratice Moldoveneşti, creată la 2 decembrie 1917. „Era bine să vorbim anume despre această dată importantă (2 decembrie 1917 n.red) când a fost votată Republica Moldovenească”, a declarat Stepaniuc.
În replică, Ghimpu a declarat că este român şi vorbeşte limba română, dar în 1991 a votat pentru independenţa Republicii Moldova „pe care comuniştii au distrus-o”.
De asemenea, liderul fracţiunii Partidului Liberal, Ion Hadârcă a spus că nu a existat nici un fel de discriminare etnică la manifestaţiile dedicate Zilei României, iar „ruşinos a fost că în 2008 fosta guvernare nu a participat la evenimentele din această zi”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE