Cele mai scăzute temperaturi din ultimii 47 de ani au fost înregistrate în această noapte, conform informației de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
”Ultima dată astfel de temperaturi scăzute s-au înregistrat în luna ianuarie -33,8 grade Celsius la Briceni în 1963, aceasta se datorează unei invazii a masei de aer rece legat cu sosirea unui anticiclon siberian pe teritoriu țării noastre”, a spus Maxim Smântână, inginer sinoptic pentru Politik.  
În această noapte la Bălți și la Soroca au fost înregistrate -31 grade, iar la Chișinău au fost -28 grade.
”Pe parcursul zilei de azi și de mâine, 26 și 27 ianuarie, temperaturile vor crește, deoarece anticiclonul se retrage. Astfel, în capitală acum sunt --10, -12 grade, iar pe teritoriul republicii -9, -14 grade. Mâine vor fi -2, -7 grade, a menționat Smântână.
Și Europa este inundată de un val puternic de frig. Temperaturile sub minus 20 grade Celsius au fost imposibil de suportat de şase oameni fără locuinţă din Cehia, 11 din Polonia şi de doi bulgari. Valul de frig din weekend a urcat numărul victime ale acestei ierni la 202 în Polonia, respectiv la 169 în Ucraina. În oraşul Bilaystok, din nord-estul Poloniei, s-a înregistrat un record negativ de minus 34 grade, în noaptea de duminică spre luni, aceeaşi noapte în care 20.000 de locuitori din sudul şi 8.000 din estul ţării au rămas fără electricitate.
Tot gerul a dus la întreruperea distribuţiei de curent electric, dar şi de apă şi gaze în circa 200 de sate turce de la graniţa cu Bulgaria. În capitala Ankara, temperaturile au atins -12 grade. Fiind vorba de o zonă înaltă, gerul nu a fost atât de surprinzător pentru locuitorii capitalei ca pentru cei de pe litoralul Mării Negre, confruntaţi cu -15 grade.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE