Gazul livrat de Gazprom, în luna septembrie, Republicii Moldova va costa 568,82 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 41 de dolari mai mult față de luna august, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Majorarea prețului la combustibilul albastru survine după ce prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au crescut în iltimele zile pentru a doua ședință consecutiv. La începutul săptămânii trecute  la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu 4,1%, ulterior înregistrând un avans de 2%, la 35,48 euro pentru un Megawatt-oră. La finalul săptămânii trecute se înregistrase o creștere de aproape 9%.

O ușoară instabilitate pe piața energiei se observă deși capacitățile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporție de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel – 1 noiembrie – a anunțat recent Comisia Europeană.

Din decembrie 2022, Chișinăul nu mai importă gaz de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice, notează Bani.md.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE