Franța va deschide, luna viitoare, o misiune permanentă de apărare la Chișinău. Anunțul a fost făcut de liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială la Paris.

„Acordul de cooperare în domeniul apărării, semnat de miniștrii noștri, ne va oferi un cadru stabil de cooperare. Deschiderea, luna viitoare, a unei misiuni permanente de apărare la Chișinău, ne va permite să lucrăm mai eficient la consolidarea relațiilor noastre în domeniu, de antrenament și de interoperabilitate a forțelor noastre armate. Este doar o primă etapă, care va fi completată cu noi cooperări în domenii precum lupta cu dezinformarea și atacurile cibernetice” a declarat președintele Franței.

Macron a vorbit și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, subliniind că R. Moldova resimte puternic urmările lui în domeniul economica, dar și făcând față unor „violări inacceptabile ale spațiului său aerian de drone și rachete rusești”.

„De asemenea, vedem campaniile de dezinformare, tentativele de ingerință, care au scopul de a diviza societatea moldovenească, de a scădea încrederea cetățenilor în instituțiile democratice și de a pune obstacole ambițiilor europene ale țării voastre, limitând suveranitatea ei. Doamnă președinte, Europa și Franța vă sunt alături pentru a susține R. Moldova în înfăptuirea destinului său european. Pe 26 februarie, pe lângă ajutorul pentru Ucraina, noi am subliniat colectiv importanța contribuirii la consolidarea securității și suveranității R. Moldova” a declarat Macron.

Șeful statului francez a vorbit și despre foaia bilaterală de parcurs în domeniul economic, semnată de miniștrii Economiei din cele două state, notând că R. Moldova și Franța vor identifica împreună proiectele de viitor pe care le vor dezvolta.

„În domeniul economic, noi am semnat o foaie de parcurs bilaterală, identificând proiectele de viitor pe care le vom dezvolta împreună. Agenția Franceză de Dezvoltare este foarte activă în R. Moldova în susținerea proiectelor în domeniul energiei, gestionarea resurselor naturale, irigare sau transport feroviar” a declarat Macron.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că Franța și Președintele Macron, personal, sunt printre cei mai fermi susținători ai Moldovei, ai securității noastre, dezvoltării economice și a parcursului european.

„Astăzi am discutat despre viitorul Moldovei în Uniunea Europeană și pașii pe care îi facem în acest sens, un parcurs deplin sprijinit de Franța. De asemenea, am vorbit despre inițiative concrete pentru a stimula dezvoltarea economică a Moldovei, dinamiza comerțul și încuraja investițiile franceze în țara noastră. O atenție aparte am dedicat-o proiectelor comune care fac Moldova mai puternică, mai capabilă să facă față provocărilor de securitate, iar achiziționarea unui radar performant de la partenerii francezi este un recent exemplu al cooperării în acest domeniu”, a precizat Președintele Sandu.

La Paris au fost semnate două documente importante în domeniile apărării și cooperării economice. Noul acord de cooperare în domeniul apărării vine să actualizeze documentul semnat în 1998 și acoperă domenii importante pentru sistemul de apărare precum sunt politici de apărare, participarea în misiuni și operațiuni internaționale, tehnologiile informaționale și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară.

Foaia de parcurs privind cooperarea economică pentru 2024 - 2029 prevede acțiuni comune care vin să încurajeze creșterea investițiilor și a comerțului între țările noastre. Mai mult de două sute de companii franceze activează în Republica Moldova, aducând beneficii ambelor economii. Pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană, lucrăm pentru a atrage și mai multe investiții franceze.

În semn de înaltă apreciere a contribuției deosebite la consolidarea relațiilor de prietenie și cooperare moldo-franceze, pentru susținerea activă a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și pentru eforturile dedicate restabilirii păcii pe continentul european, i-am conferit astăzi Excelenței Sale, Emmanuel Macron, cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”, a declarat șefa statului. Un decret, în acest sens, a fost semnat în data de 4 martie 2024. În același timp, Președintele Macron i-a acordat șefei statului Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE